Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni ministar

Nenad Nešić pisao Rami Isaku, sad je Isak ogovorio Nešiću…

dodik isak nesic
Foto: Društvene mreže/Arhiv

Putem pisama postavljaju ultimatume jedan drugom, zahtijevaju, odgovaraju, napominju…

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se nakon poziva da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) procesuira osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon dešavanja 9. januara.

– Sve uprave policije u Federaciji Bosne i Hercegovine profesionalno i odgovorno poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se održao visok stepen opšte sigurnosti u entitetu. Zastava bh. entiteta RS nije zastava Bosne i Hercegovine, nije zastava Federacije Bosne i Hercegovine, a nije ni vjerska zastava i kao takvoj nije joj mjesto na bogomoljama. Isticanje zastave bh. entiteta RS na pravoslavnim bogomljama u Federaciji BiH, na dan koji se pamti kao dan pokretanja genocida u Bosni i Hercegovini, predstavlja ništa drugo nego provokaciju – navodi se u reakciji ministra Isaka.

Skidanje zastave u Konjicu, kako se dodaje, nema nikakve veze sa ustavom zagarantovanim vjerskim slobodama i konstitutivnosti bosanskohercegovačkih Srba u entitetu Federacija BiH već isključivo s pokušajima provociranja.

Osuđujem bilo kakve napade ili pokušaje zastrašivanja povratnika

– A mi provokacije nikada nećemo prihvatiti kao normalne i u skladu s tim zastave bh. entiteta RS nikada se neće vioriti na objektima u entitetu Federacija BiH – ističe Isak.

U isto vrijeme sramotnim ocjenjuje ponašanje nositelja izvršnih funkcija i vjerskih poglavara u bh. entitetu RS koji su protestovali ispred policijske uprave u Srebrenici nakon što su privedena lica koja su širila međunacionalnu mržnju i zastrašivala povratnike.

– Osuđujem bilo kakve napade ili pokušaje zastrašivanja povratnika u oba bh. entiteta i tražit ću od svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova da takva ponašanja spriječe, odnosno da procesuiraju odgovorna lica ukoliko je došlo do kršenja zakona.

Međutim, osobama koje imaju prijavljeno mjesto prebivališta u bh. entitetu RS i koji me pozivaju da reagujem, bez bilo kakvog pokušaja davanja diplomatskog odgovora, želim da poručim sljedeće: Ne provocirajte. Vaša provokacije nisu dobre došle u Federaciju BiH. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata i nedjeljiva država i kao takva će i ostati – navodi se u reakciji ministra Isaka, saopćeno je iz FMUP-a.