Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer KS

Nenadić: U Kantonu Sarajevo devet pozitivnih slučajeva i aktivno pet klastera

nenadic (1)

Nadležne službe radit će na praćenju klastera, izolacijama i davanju drugih preporuka u skladu s tim

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno devet slučajeva oboljelih od novog tipa korona virusa, od toga jedan sa smrtnim ishodom, rekao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić na trećoj konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Štaba civilne zaštite KS, javlja Anadolu Agency (AA).

Konstatovano je da se u samoizolaciji u KS s današnjim danom nalazi 1.569 osoba, pored toga još 283 s isteklim periodom samoizolacije.

“Imamo ukupno pet slučajeva od ranije, tri nova i jedan od jutros. Ukupno devet pozitivnih slučajeva oboljelih na području KS, od čega jedan sa smrtnim ishodom”, rekao je Nenadić.

On je kazao da su razgovarali o potrebi proglašavanja stanja epidemije što bi otvorilo dodatne mogućnosti prevencije i liječenja. Dodao je da su razgovarali i o mogućnostima povećanog broja testiranja u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nenadić je rekao da je evidentirano pet aktivnih klastera u Kantonu Sarajevo.

Nadležne službe radit će na praćenju klastera, izolacijama i davanju drugih preporuka u skladu s tim.

“Vlada je napravila čitav niz konkretnih operativnih aktivnosti o formiranju određenih fondova koji su veoma interesantni i mogu biti korisni”, rekao je Nenadić.

Komandantica Štaba civilne zaštite KS i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč rekla je kako su ažurirani spiskovi, a tiču se građana koji žive sami i najviše im je potrebna pomoć, a njih je oko 2.200.

Ona je rekla da će tokom dana razmijeniti i ažurirati spiskove takvih osoba preko opštinskih odbora. Zavod zdravstvenog osiguranja KS će odrediti apoteke, a volonteri Crvenog križa će građanima koji ne mogu izlaziti nositi lijekove.

Dezinfekcija svih objekata kolektivnog stanovanja je počela danas, a biće donesena naredba da ispred svakog ulaza bude postavljeno sredstvo za dezinfekciju.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko rekao je kako su u protekla 24 sata pripadnici MUP-a obavili kontrole 1.124 osobe koje su dobile instrukciju o samoizolaciji. Dodao je kako na adresama nisu zatekli 71 lice.

“Imamo tendenciju pada za razliku od jučerašnjeg dana kada smo imali 101 lice. I dalje je ovo brojka koja nije zadovoljavajuća. Nama je u interesu da svi poštuju samoizolaciju. Čak jedna osoba da je prekršila samoizolaciju to bi za nas bio alarm, a kamoli 71”, rekao je Jusko.

Dodao je kako aktivno rade na iznalaženju objekta u koji će biti smješteni u prisilnu izolaciju oni koji krše samoizolaciju. Pojasnio je kako je postoji nekoliko objekata koji su aktuelni.

Osvrnuo se i na policijski sat, koji je u FBiH na snazi od 18 do 5 sati, dodajući kako su u protekloj noći ustanovili da se 51 osoba ne pridržava ove mjere i da je riječ o tendenciji povećanja osoba koje krše policijski sat.

“Sve osobe koje budu drugi put uhvaćene u kršenju policijskog sata, bit će privedene u neku od pritvorskih jedinica i više kazna prema njima neće biti 500 KM, nego veća”, rekao je Jusko.

Jusko je pozvao sugrađane da se pridržavaju svih naredbi ne samo o nekretanju nego i svih ostalih.

Dodao je kako je bio veliki broj poziva u vezi s izdavanjem ličnih i drugih dokumenata te dodao kako nadležne službe rade u punom kapacitetu.

Govoreći o migrantskoj situaciji u KS, Jusko je rekao kako su od jutros prošireni kapaciteti u Blažuju, a od jutros su s ulice sklonjena 64 migranta. Ove aktivnosti će biti nastavljene i u budućem periodu.

“Problem i dalje predstavljaju privatni smještaji, ne onaj u Ušivku i Blažuju”, rekao je Jusko koji je dodao kako je primjetno da se uspješno otkrivaju i privatni smještaji te ih dislociraju s tih lokacija.

Ukazao je i na informacije da u pojedinim objektima iza zatvorenih vrata dolazi do masovnih okupljanja iako je to strogo zabranjeno.

“Živimo u periodu kada se korona širi nevjerovatnom brzinom i svako takvo okupljanje dovodi u poziciju da imamo faktički druga žarišta”, upozorio je Jusko.

Zahvalio je svim građanima koji poštuju samoizolaciju, ali i onima koji nisu u samoizolaciji, a ponašaju se tako te volonterima koji bi pomogli onima koji trebaju pomoć.

“Nećemo na osnovu statistike 71 osobe koja je prekršila samoizolaciju, ili nekih 50 koji nisu poštovali policijski sat davati ocjenu o cijelom kantonu koji broji pola miliona stanovnika. Ponosni smo na vas. Ponosni smo što se držite jako u ovim vremenima i pomozite nam svima da zajedno izađemo kao pobjednici”, pozvao je Jusko.