Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer vlade ks

Nenadić: U KS u posljednja 24 sata testirano 105 osoba, četiri pozitivne

180420nenadic

Nenadić je izvjestio kako je Štab CZ FBiH produžio važenje/primjenu utvrđenih naredbi do 30 aprila, uključujući otkazivanje održavanja javnih skupova, zabranu javnih okupljanja, zabranu rada određenih prodajnih objekata, te zabranu kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) testirano je 105 osoba od kojih su četiri pozitivne na koronavirus (jedna retestirana osoba), a hospitalizirano je 16 pacijenata od kojih su dva priključena na respiratore.

Inače, u KS-u su do sada (od početka pandemije) testirane 1.983 osobe, od kojih su 103 pozitivne na koronavirus, dok je ukupno 15 oporavljenih osoba, a četiri su preminule.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić kazao je danas na redovnoj online pres-konferenciji da je na području tog kantona evidentirano i 61 aktivno rješenje o kućnoj izolaciji.

Istovremeno, ocijenio je ohrabrujućim podatke koji svjedoče o padu broja kršenja samoizolacije, tako da su od ukupnog broja tih slučajeva (1.306) u posljednja 24 registrovana četiri kršenja samoizolacije i 28 kršenja polcijskog sata.

Potcrtao da je se ne smije dozvoliti da nas spomenuta statistika zavara, te pozvao građane na maksimalno poštivanje svih utvrđenih mjera i preporuka nadležnih institucija federalnog i kantonalnog nivoa.

Kada se radi o kapacitetima u borbi protiv koronavirusa, Nenadić smatra da KS može biti zadovoljan osiguranim smještajnim kapacitetima za izolatorij i karantin, kao i kapacitetima u pogledu testiranja u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najavio da se naredne sedmice kreće s masovnijim testiranjem na koronavirus.

Po njegovim riječima, osiguran je dovoljan broj smještajnih kapaciteta za karantin na Bjelavama (Studentski dom), a u slučaju potrebe u funkciju će biti stavljen i Studentski centar u Nedžarićima.

U međuvremenu, KS je izdvojio značajna sredstva za nabavku zaštitne i medicinske opreme, te je u sklopu dva zajednička projekta s UNDP-om osigurano 800.000 KM, odnosno osam miliona KM.

Osiguran je i određen broj donacija, od kojih će neke tek biti realizirane. Između ostalog, očekuje se i isporuka još 30 respiratora u saradnji s UNDP-om.

Prema prezentiranim podacima za KS, u karantinu na Bjelavama smješteno je 127 osoba od kojih su tri pozitivne, dok su četiri osobe u prinudnoj izolaciji. Iz karantina je prije tri dana otpušteno prvih osam osoba.

Kada se radi o aspektu socijalne zaštite, u institucijama/ustanovama socijalne zaštite nisu registrirani slučajevi zaraze, a dogovoren je i dodatni epidemiloški nadzor, kao i snabdijevanje tih ustanova.

U osvrtu na oblast obrazovanja, Nenadić je naveo kako se online nastava realizira neometano, te da će ova školska godina, a s obzirom na novonastalu situaciju, najvjerovatnije, biti završena bez eksterne mature.

Kada se radi o stanju sigurnosti u KS, ocijenio ga je zadovoljavajućim.