Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neodržavanjem izbora krše se građanska prava Mostaraca

BiH

mostar-1

Unatoč nedoržavanju lokalnih izbora, u Mostaru su jučer građani simbolično glasovali u sklopu akcije mladih Mostara pod nazivom „Izbori se za Mostar“, a nakon obrade glasova, rezultati su pokazali zanimljive podatke o stavu građana, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji udruženja građana Mostara koja se bave pitanjima mladih – Agencija lokalne demokratije Mostar, Vijeće mladih grada Mostara, OKC Abrašević i Udruženje mladih psihologa – glasovalo je 663 građana koji su odgovorili na četiri značajna pitanja te pokazali da je Mostaru potrebna funkcionalna vlast.

Tajma Tiro, PR Vjeća mladih Grada Mostara, iznijela je precizne podatke nakon prebrojavanja glasačkih listića, te iskazala zadovoljstvo činjenicom da je ova inicijativa u Mostaru uspješno provedena.

„Od 10 do 19 sati, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, glasanju je pristupilo 663 glasača. Na pitanje, vidite li sebe u Mostaru u narednih 10 godina, 75 posto glasača je odgovorilo potvrdno, a na pitanje o stanju u Mostaru ocjenjivanjem od jedan do 5, građani su dali ocjenu 1,6, dok je na pitanje ukoliko bi se u Mostaru održavali izbori da li bi izašli, 89 građana reklo da bi izašlo, a čak 95 posto građana izjasnilo se da je neodržavanje izbora u Mostaru kršenje njihovih građanskih prava“, kazala je Tiro.

mostar-2

Direktorica Agencije lokalne demokracije Mostar Dženana Dedić naglasila je da su ovi reziultati jako bitni i da sasvim sigurno neće ostati u ladici.

„Zvanični dopisi će biti upućeni Gradskoj izbornoj komisiji, Centralnoj izbornoj komisiji, svim institucijama vlasti i Uredu visokog predstavnika, Uredu ombudsmena za ljudska prava, međunaornim institucijama, Delegaciji EU, svim političkim partijama i Ustavnom sudu BiH, ali i svima onima koji su na bilo koji način odgovorni za ovakvo stanje i koji su odgovorni za rješavanje stanja, zbog kojeg su građani Mostara predugo uskraćeni za funkcionalnu vlast i normalan grad“, kazala je Dedić.

mostar-3

Da Mostar neće ostati i dalje crna rupa izbornog procesa vjeruje i direktor OKC-a Abrašević Vladimir Ćorić koji je jučerašnje glasovanje u Mostaru ocjenio uspjehom platforme mladih, jer kako je naglasio, najvažnije je da je u Mostaru došlo do suradnje organizacija mladih, neformalnih organizacija i uključivanja volontera.

„Ja se iskreno nadam da je ovo zadnja akcija ove vrste u Mostaru. Pri tome, mislim da mladi moraju organizirati izbore i zaista se nadam da ćemo uskoro imati konačno priliku da biramo rukovodstvo grada Mostara“ kazao je Ćorić.