Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nepoznati migrant ukopan u BiH: Musliman je, ali nije mu klanjana dženaza

BiH

migrant
Foto: Dnevni avaz

Nepoznat migrant koji se prije pet dana utopio u rijeci Drini u Polomu, dvadesetak kilometara od Bratunca, ukopan je prekjučer na mezarju u tom gradu. Nakon što je tijelo pronađeno i izvučeno iz vode, utvrđeno je da je riječ o nepoznatom migrantu azijskog porijekla.

Kako je navedeno iz Stanice javne bezbjednosti Bratunac, nakon obavljenog uviđaja, po nalogu Tužilaštva Republike Srpske tijelo je prevezeno u Bijeljinu na obdukciju, gdje je, kako su istakli u policiji, “utvrđeno da se radi o muslimanu”, prenosi Dnevni avaz.

Kako se, prema zakonu RS, nepoznata osoba sahranjuje u općini gdje je okončala život, a s obzirom na to da je riječ o osobi islamske vjere, tijelo nepoznatog migranta predato je Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bratunac.

Kako je pojašnjeno, tijelo je bilo u poodmakloj fazi raspadanja i morao se što prije obaviti ukop, pa se zbog toga nije moglo čekati da se obave daljnje procedure.

Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, za „Avaz“ kaže da su, u saglasnosti s Rijasetom Islamske zajednice u BiH i Muftijstvom tuzlanskim, u utorak preuzeli tijelo i ukopali ga na bratunačkom mezarju.

– S obzirom na to da se radi o nepoznatoj osobi, on nije gasuljen niti je klanjana dženaza. Na njegovom mezaru postavljen je bašluk s oznakom N. N. i datumom ukopa. Ovo je njegov privremeni smiraj – kazao je Hodžić.