Vjerski i novogodišnji praznici: Koji su neradni dani u BiH?

nova godina

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske saopštilo je danas da će na prostoru ovog entiteta za praznik Novu godinu, neradni dani biti nedjelja i ponedjeljak 1. i 2. januar 2017. godine.

“U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Načelnici opština, odnosno gradonačelnici odrediće koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika i u kom obimu.

“U skladu sa članom 7. Zakona o praznicima RS, vjerski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u petak i subotu 6. i 7. januara 2017. godine”, piše u saopštenju.

Što se tiče FBiH, Ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73), propisano da je Nova godina praznik i da se obilježava dva dana.

Istim Zakonom je propisano da ukoliko jedan od dana u koje se slavi Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Prema tome kako 1. januar 2017. godine pada u nedjelju Vlada FBiH obavještava javnost da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine ponedjeljak 2. i utorak 3. januar 2017. godine.

Na dan praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druga pravna lica ne rade, kaže se u saopćenju ovog ministarstva.