BiH

Nerazdvojne prijateljice na spavanju otrovao plin u Orašju

02/01/2017

Marija Damjanović (21) iz Donje Mahale i Magdalena Dominović (21) iz okoline Splita nađene su mrtve uoči Nove godine u mjestu Donja Mahala kraj Orašja. U porodičnoj kući umrle su od trovanja plinom. Tijela nesretnih djevojaka pronašli su roditelji pokojne Marije, mama Ana i tata Zvonko, piše Večernji list.

– Tata ih je najprije zvao da dođu u kuću popiti kavu, ali kako nisu odgovarale otišao je do sobe i kroz prozor vidio da leže. Uzalud ih je dozivao i potom je razvalio ulazna vrata. Strašno! Kad su nam javili, u prvom trenutku nisam vjerovao da je to istina, govori najmlađi Marijin brat Josip.

– Marija je prekrasna djevojka, uvijek nasmijana i vesela. Imala je krug prijatelja i rodbine zbog kojih je i voljela dolaziti kući. Sa Splićankom, prijateljicom Magdalenom, stigla je u petak nešto prije ponoći. Otišle su susjedi na kavu i došle na spavanje nešto nakon ponoći. Noć je bila veoma hladna, a prostorija u kojoj su djevojke spavale zagrijavana je plinskom grijalicom. Dogovorile su doček Nove godine sa svojim najboljim društvom, a prijatelja Tomu zadužila je da im rezervira mjesto u klubu Maya i sve je bilo spremno za lijep provod i doček Nove godine – ispričala je njihova komšinica Ljubica koja ima samo riječi hvale za porodicu Damjanović, te ističe da ih iznad svega krasi poštenje i skromnost.

Otac Zvonko bio je branitelj, pripadnik HVO-a, cijeli rat bio je u rovu, a supruga Ana provela je vrijeme u kući. Susjedi govore da su vrata njihove kuće uvijek otvorena za sve goste.

Zvonko je prije 12 godina otišao u Austriju kako bi zaradio i olakšao život porodici. Svih sedmero živjeli su u Austriji, a Marija je u Beč otišla s 10 godina. Studirala je.

– Bila je odličan učenik, brzo je naučila jezik i vrlo lako se uklopila. Uvijek nasmijana i vedra, bila nam je svima miljenica. Krajem sedmice imala je zakazan ispit na fakultetu, jer je oduvijek govorila da želi raditi u uredu ili nekoj banci. Marija i Magdalena prijateljice su iz školskih klupa, zajedno su bile u istom razredu u Beču i najbolje su i nerazdvojne prijateljice – kažu Marijina braća.

Obje djevojke živjele su i radile u Beču, a u Donju Mahalu došle su kako bi dočekale Novu godinu. Magdalenini roditelji su iz Splita. Uz Magdalenu imaju još jednu kćerku i sina. Zbog praznika nisu poznati detalji o transportu tijela pokojne Magdalene u Split.

Komentari