BiH

Stabilizacija

Neretva u opadanju, čiste se lokalni putevi u Konjicu i Jablanici

07/11/2021

Danas će biti nastavljene aktivnosti slanja građevinskih mašina prema naselju Hotovlje putnom komunikacijom iz pravca Kalinovika kako bi se sanirale posljedice klizišta

Na području Konjica i Jablance tokom jučerašnjeg dana i noći došlo je do stabilizacije situacije na vodotokovima.

Kako je saopćeno iz Operativnog stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, kiša je prestala padati i vodostaj rijeke Neretve je u opadanju.

U općini Konjica saobraćaj je u prekidu na regionalnoj cesti R -436 Borci – Kalinovik, na lokaciji Dindol. Put od naselja Svijenča prema naselju Ljuta, gdje je potok odnio most, trenutno je prohodan za terenska vozila.

Deblokirana je putna komunikacija prema naseljima Jasenik, Pirići i Tuleg, a cesta prema naselju Rajac još uvijek nije prohodna.

Danas će biti nastavljene aktivnosti slanja građevinskih mašina prema naselju Hotovlje putnom komunikacijom iz pravca Kalinovika kako bi se sanirale posljedice klizišta.

Upućen je zahtjev za pomoć u angažiranju građevinskih mašina kako bi se u što skorije vrijeme riješio problem na deblokadi cestovne komunikacije prema naselju Hotovlje i lokalnih prometnica u mjesnim zajednicama Bjelimići i Glavatičevo.

U prekidu je opskrba električnom energijom od naselja Svijenča prema naselju Ljuta i od naselja Dindol prema naselju Hotovlje.

Na cijelom području općine Jablanica proteklog dana radilo se na čišćenju lokalnih puteva.

Trenutno je neprohodna cesta za naselje Tretište, u mjesnoj zajednici Glogošnica, gdje je došlo do uništenja puta u dužini oko 30 metara.

Na području Jablanice registrirano je više klizišta u naseljenim mjestima koje je neophodno sanirati nakon poboljšanja vremenskih uvjeta, navode iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.