Nermin Nikšić: Bez dileme, ljevica na izbore mora zajedno

BiH

niksic nermin sdp

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u intervjuu za Dnevni list je kazao kako ljevica na lokalne izbore 2016. mora izići zajedno u bilo kojem obliku u kojem se uspiju usuglasiti, te da tu nema dvojbe.

Na upit je li s liderom DF-a Željkom Komšićem razgovarao konkretno o, primjerice, ujedinjenju u jednu stranku, lider SDP-a ističe da je komunikacija s Komšićem izuzetno korektna i kako vjeruje da i on dijeli te stavove.

“U ovom trenutku nije izvodljivo ujedinjenje SDP-a i DF-a jer je neprirodno da stranka na vlasti i stranka iz opozicije postanu jedan politički subjekt”, kazao je Nikšić.

[pull_quote_right]Nikšić je komentirajući funkcioniranje koalicije HDZ BiH, SDA i DF-a kazao kako je u svemu tome DF neka vrsta konstrukcijske greške[/pull_quote_right]

To nas, kaže on, ne sprječava da radimo na zajedničkoj platformi nastupa na lokalnim izborima.

Govoreći o planovima SDP-a, Nikišić je kazao da je pred njima provođenje unutarstranačkih izbora po modelu jedan čovjek, jedan glas.

“Upravo ovih dana radimo svi zajedno u SDP-u polažemo veliki ispit na provođenju takvih izbora koji su izuzetno demokratsko postignuće čak i za neke naprednije i stabilnije zemlje od BiH”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako je pred strankom veliki posao na daljnjoj izmjeni statuta i inoviranju političkoga programa SDP-a.

“U septembru nas čekaju predsjednički izbori, a nakon toga redovni kongres stranke. Usporedo s tim izaslanici vanrednog kongresa zadužili su nas da radimo na procesu okrupnjavanja ljevice u BiH”, pojasnio je Nikšić.

nermin niksic

Komentirajući optužbe nacionalnih stranaka koje često SDP nazivaju isključivo bošnjačkom strankom koja želi unitarističku BiH, Nikšić odgovara da je to jedna od laži kojom se služe politički protivnici kako bi ih diskreditirali kod određenog dijela građana BiH.

“Činjenica je da najveći dio članova SDP-a jesu Bošnjaci, kao što je činjenica da u SDP-u ima dosta članova Srba, Hrvata i svih drugih građana koji se izjašnjavaju na drugi način”, napominje lider SDP-a.

Na upit misli li da je relaksacija odnosa Bošnjaka i Hrvata u FBiH ključ za napredak države, Nikšić odgovara da je ključ za napredak ekonomsko jačanje svih njenih građana i procesuiranje kriminala i korupcije koje je, tvrdi on, osiromašilo ovu zemlju gotovo jednako kao i rat.

Nikšić je komentirajući funkcioniranje koalicije HDZ BiH, SDA i DF-a kazao kako je u svemu tome DF neka vrsta konstrukcijske greške i očito, smatra on, uvučen u priču od SDA i HDZ-a samo zbog toga što su potrebni njegovi glasovi makar i za neku prividnu većinu.

Lider SDP-a je govoreći o ulozi Milorada Dodika u trokutu BiH – Srbija – Rusija, kazao kako je očigledno da takva politika osim što pravi štetu BiH, jednako tako šteti i entitetu RS, koji ne može imati neki svoj autonomni život izvan okvira u kojem se nalazi.