BiH

Reakcije

NES USK: Pozivamo SDA zastupnike da prvo odgovore na ključna, a onda neka se bave trivijalnim pitanjima

02/03/2021

Umjesto da se bavite projektima za Krajinu, da bar skrenete pažnju na kontinuirano zaduživanje Federacije BiH, vi se bavite s imenovanjima koje ne razumijete

U vrijeme kada im pored nosa prolaze milioni pa i milijarde kreditnih zaduženja Federacije od kojih Krajina neće ama baš ništa imati (osim što će i njeni građani vraćati dugove) krajiška SDA i njeni predstavnici na višim nivoima vlasti bave se isključivo pokušajima rušenja Vlade USK-a na čelu s premijerom Ružnićem, saopćeno je iz stranke NES USK.

Ako imate hrabrosti upitati, gospodo iz SDA, bilo bi vam korisnije čuti od svojih predstavnika u Parlamentu i Vladi FBiH gdje je Krajina u svim tim milionima i milijardama koje ćemo i mi vraćati?

Umjesto da se bavite projektima za Krajinu, da bar skrenete pažnju na kontinuirano zaduživanje Federacije BiH, vi se bavite s imenovanjima koje ne razumijete, koja su dogovorena i koja su samo vraćenje duga za neka ranija imenovanja.

Umjesto konkretnih pitanja i poteza za dobrobit Krajine i naroda koji ovdje živi, vi ponavljate pitanje o 4 miliona za migrantsku krizu zlonamjerno spinujući jer su pomenuta sredstva od strane Vlade već odavno opravdana.

Moramo vas javno podsjetiti i da se u zaduženju BiH putem MMF-a u iznosu od 330 miliona eura, za USK namijenilo nešto više od 12 miliona što je oko 4 % ukupnog iznosa. Dakle, u pitanju su mrvice koje nam se dodijele i vas nije stid prelaziti godinama preko takve nepravde.

Mi nismo zadovoljni s milion, dva, pa ni pet miliona, jer se sredstva dijele iz federalnog budžeta koji je vrijedan preko 5 milijardi maraka. Da ne spominjemo kredite koje uzimate na mjesečnom nivou. Ako ništa, onda se zadužite emisijom obveznica na Sarajevskoj berzi.

No, kad već volite toliko zaduženja, zadužite se jednom i za Krajinu. Za našu Kantonalnu bolnicu, za kvalitetnije puteve jer od Lašve prema Krajini krećete već 20 godina, a još niste krenuli. Za Aerodrom Bihać takođe, treba još oko 100 miliona maraka, a ne priče svake godine i po 2-3 miliona godišnje iz namjenskih sredstava.

Borba za građane Krajine i pravedniju raspodjelu sredstava je naša obaveza, a vi ako hoćete populistički oko autonomije, ko je s kim i kad pravio koalicije i potpisivao sporazume, možemo i na tu temu. S vama bi to bilo pravo zadovoljstvo javno i otvoreno raspraviti, stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.