Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nešić o novim sankcijama i helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: “Da komšiji crkne krava”

nesic helikopter
Foto: Srna/Pixsell

Govoreći o sankcijama SAD, ponovo je percipirana kao “udar na Republiku Srpsku”, a ne na konkretno pojedince i porodicu Dodik

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić komentarisao je stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju bez znanja dozvole državnih organa BiH, ali i posljednje sankcije koje su SAD uvele za sedam firmi i dvije osobe povezane s porodicom Dodik.

Govoreći o sankcijama SAD, ponovo je percipirana kao “udar na Republiku Srpsku”, a ne na konkretno pojedince i porodicu Dodik.

Nešić o sankcijama

-Još jedan atak na slobodu govora i mišljenja na RS koja zagovaara poštovanje ustavnog poretka unutar BiH, poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma…

Očigledno na djelu imamo nasilje svjetskih moćnika koji ne birajući sredstva i metode žele da sankcionišu, ili drugim riječima, ukrote RS i njene zvaničnike da poštuju ono što nije dio Ustava i Dejtonski mirovni sporazum. Odavde želim da poručim da bez bozira kakve će sankcije biti i ko će se sve nalaziti na njima, mi nećemo odustati od RS, ustavne strukture BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Možete da radite šta hoće, da nas sankcionišete, ali mi samo od sebe ne možemo odustati. BiH može postojati samo u dogovorenom ustavnom poretku i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nasilje će dovesti samo nečeg što možda niko u ovom trenutku ne želi – do mirne disolucije, rekao je Nešić.

Helikopter u “humanitarne svrhe”

Govoreći o Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije koja je stacionirana u Trebinju, naglasio je kako je riječ o humanitarnim svrhama.

-Ja to ne bih gledao u negativnom kontekstu, trebamo gledati pozitivno. Čemu služi taj helikopter u Trebinju? Služi gašenju požara u Hercegovini bez obzira radi li se o zapadnoj ili istočnoj, isključivo u humanitarne svhre. Ukoliko bude potrebe, ne daj Bože da se to desi, spremni su pomoći i Hrvatskoj i Crnoj Gori. Stacioniranjem helikoptera u Trebinju nije bila namjera da se ugrozi bilo ko već da se pomogne u slučaju požara, rekao je Nešić.

Naveo je kako nije upozant sa sporazumom te da će ga tokom dana pročitati.

-Apelujem na sve – hajde da napravimo ovu zemlju jednom normalnom zemljom i da se ne ponašamo po principu da komšiji crkne krava, zaključio je Nešić.