Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik dns-a

Nešić: U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS-a

nenad-nesic

“Jedina moguća budućnost BiH je Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku”, tvrdi predsjednik DNS-a

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a kazao je da je Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV “sveto slovo za DNS” i da je “čisti avanturizam otvarati to pitanje”.

On je ovo naglasio povodom inicijative SNSD-a da sa strankama iz FBiH otvore dijalog o budućnosti BiH, a tvrdi da problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Washingtonskog mirovnog sporazuma, i zato ih politički faktori iz FBiH trebaju rješavati u okviru Ustava FBiH.

“Jedina moguća budućnost BiH je Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku. Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad RS-a. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, RS bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata'”, naglasio je Nešić.

Zato je, poručuje Nešić, apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom u ustavnom uređenju BiH.

“Jasno je da bi 99 posto Srba željelo nezavisnu Republiku Srpsku, ali za tako nešto moramo imati saveznike u velikim silama. U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS-a i zato moramo čuvati ono što imamo”, objašnjava on.

Lider DNS-a podsjeća da Prudski sporazum koji su svojevremeno potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a nije vodio rastakanju BiH, nego Republike Srpske.

On ističe da umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u manjem bh. entitetu treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera.

“Kada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre, umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i RS-u”, zaključuje Nešić.