BiH

Nesposobni Kazazović tvrdi da NVO ne može vršiti edukaciju, a za uzvrat ne nudi ništa

10/09/2018

Na okruglom stolu o školovanju djece s poteškoćama u razvoju održanom danas u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zaključeno je da obrazovanje ne može biti dio bilo kakve projektne aktivnosti nevladinih organizacija.

Resorni ministar Elvir Kazazović rekao je da je u mandatu aktuelne vlade u sistem obrazovanja i odgoja uvedena rana intervencija u autizmu, iako to nije zakonska obaveza.

Dodao je da u KS postoji pet javnih ustanova koje imaju sve kadrovske i prostorne kapacitete da vrše edukaciju i ranu intervenciju, te je pozvao roditelje djece s poteškoćama u razvoju da upisuju djecu u te ustanove.

Kazazović je ustvrdio da nevladine organizacije ne mogu ni vršiti edukaciju kadrova za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, jer se takvi kadrovi školuju samo na univerzitetima. Istovremeno, nije ponudio nikakvu alternativu i nije objasnio zašto ministarstvo, na čijem je on čelu, za četiri godine nije bilo u stanju ponudititi kvalitetno zakonsko rješenje?!

On je i naveo da je dogovoreno da djeca s poteškoćama u razvoju neće biti dijeljena po dijagnozama i da nijedna grupa ne može imati prednost nad drugom.

Okrugli sto bojkotovali su članovi Vijeća roditelja nevladine organizacije “EDUS – Edukacija za sve”, koji su za to vrijeme bili ispred zgrade Vlade KS, jer smatraju da je “okupio interesnu grupu ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS i ne tiče se njihove djece”.

Član Vijeća roditelja EDUS-a Saudin Hrnjić pojasnio je da su jutros održali sastanak s premijerom KS Ademom Zoljem koji je pristao da ispuni sve njihove zahtjeve – isplatu plata edukatorima koje nisu isplaćene za dva mjeseca, kao i hitno pokretanje nastave.

Dodao je da su tražili i smjenu savjetnika i direktora Centra “Vladimir Nazor”, te smjenu ministra Kazazovića za šta je premijer rekao da će delegirati na narednu sjednicu Vlade.

Hrnjić jer kazao da očekuju da djeca najkasnije do 17. septembra krenu na nastavu koju trenutno čeka njih 165.

Zolj primio roditelje djece s poteškoćama: Pristao na sve osim smjene ministra

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.