Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Nestabilno vrijeme neće dugo trajati, vraća nam se ljeto ali sa nešto nižim temperaturama

Sarajevo: Nakon kišnih dana građani napokon uživaju u suncu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema riječima bh. meteorologa Bakira Krajinovića, od 1. septembra izgledno je stabilno vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno i svježije vrijeme, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom koji će se tokom dana premještati od juga ka sjeveru i istoku.

Uvečer će u većini predjela biti suho, osim na jugu i sjeverozapadu gdje će i dalje padati kiša uz pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar na jugu i u centralnim predjelima slab do umjeren, južni, a na sjeveru slab i promjenljiv uz češće sjeverne smjerove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 13 do 19, u višim predjelima od 10 stepeni, dok će najviša dnevna iznostiti od 20 na zapadu do 27 stepeni na istoku.

Prognoza za septembar

Prema riječima bh. meteorologa Bakira Krajinovića, od 1. septembra izgledno je stabilno vrijeme, temperature zraka bit će u granicama prosječnih za ovaj period, a samo na jugu i jugozapadu zemlje, od 6. do 10. septembra, očekuju se povremene i slabe padavine.

– Do kraja augusta širom BiH vrijednosti temperatura zraka bit će ispod prosjeka. Tokom jutra minimalne temperature zraka očekuju se od 9 do 13 na području Bosne, a u Hercegovini od 14 do 19 stepeni, danju, maksimumi u Bosni do 26, u Hercegovini do 30 stepeni, naveo je.

Od 1. do 12. septembra u Bosni jutra svježa uz minimalne temperature od 9 do 14, u Hercegovini od 15 do 20 stepeni, danju najviše temperature zraka u Bosni do 31, u Hercegovini do 34 stepena.

Prognoza do kraja sedmice

U četvrtak djelimično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima, moguća je i slaba grmljavina. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U petak u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni oblačnije prije podne, po kotlinama sa maglom. Više sunčanog vremena u Bosni u drugom dijelu dana. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab, u Bosni sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C.

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C.