Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nestajanje ljepote: Urušavaju se predivni slapovi Kravice

BiH

slapovi kravice

– Izgledalo je strašno! Prije nego se osjetila jaka tutnjava u slapu, voda se potpuno zamutila. Sve se odigralo u desetak minuta, još dok smo se čudili tutnjavi i mutnoj vodi, odjedanput je dio slapa krenuo prema nama. Samo smo uspjeli zgrabiti djecu i potrčati ispod slapa prema stepenicama!

U šoku je ovo za Ljubuški.info ispričala žena koja je u društvu nekolicine očevidaca jedva izbjegla mutni nadolazeći val Trebižata, koji je prema njima kotrljao nekoliko sedrenih gromada veličine autobusa na sprat. Vidno još pod stresom, ta žena pokazuje mokre noge do koljena, a val ju je sustigao dok je bila na stepenicama, ali srećom već se držala za metalnu ogradu.

Ovo je treći put u pola godine kako svjedoci dojavljuju o urušavanju slapova Kravice.

Stručnjaci odavno upozoravaju kako su otpadne vode Ljubuške kanalizacije najopasnije za stoljetne sedrene barijere rijeke Trebižat. Takozvani “prečistač” Ljubuške kanalizacije nema veze s pročišćavanjem vode, samo ima veze sa sakupljanjem krutog plivajućeg otpada, a sve tekuće otpadne hemikalije utječu na razgradnju sedrenih barijera koje “prečistač” ne može odstraniti.

Samo nastajanje sedre prolazi kroz spori proces međusobnog djelovanja fizikalnih i hemijskih faktora te živih organizama u vodi. Stvaranje sedre započinje na brzacima, u velikoj koncentraciji otopljenog kalcijevog bikarbonata Ca(HCO3)2.

– Vrijeme je da se zapitamo: Hoće li u bliskoj budućnosti, na mjestu današnjih slapova Kravice ostati samo jezero ljubuških otpadnih voda?! – stoji u zaključku teksta.