ICMP

Nestale osobe – 25 godina nakon Dejtona

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na probleme koji su uspješno riješeni

Na online događaju koji je danas organizovao ICMP, porodice nestalih i predstavnici institucija Bosne i Hercegovine razgovarali su o rezultatima koje je ova zemlja ostvarila u smislu pronalaženja više od 75 procenata od 30.000 osoba nestalih u sukobima 1990-ih i stalnim naporima da osigura pravo porodicama i svojim građanima na pravdu, istinu i reparacije.

Na skupu nazvanom “Profili nestalih: nestale osobe – 25 godina nakon Dejtona” učesnici su se osvrnuli na nade i očekivanja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu i na rezultate ostvarene zahvaljujući nastojanjima Bosne i Hercegovine da razvije pravnu i institucionalnu mrežu za provođenje nepristranih i učinkovitih istraga u slučajevima nestalih osoba.

“Ovaj rezultat je ogromno postignuće koje se temelji na neumornom, hrabrom radu preživjelih porodica nestalih, od kojih su mnoge snažne bosanske žene. Vječno ću osjećati divljenje i strahopoštovanje prema njihovoj sposobnosti da se bore za pravdu svakim dijelom svoga bića,” kazala je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

„Pored porodica nestalih, ovaj posao bez presedana izvele su stotine pojedinaca, uključujući bosanskohercegovačke tužioce, sudije, forenzičke stručnjake, službe za provođenje zakona, kriminalističke tehničare i predstavnike Instituta za nestale osobe, kao i osobe iz državnih, općinskih i kantonalnih vlasti.”

Dodala je da taj uspjeh počiva na četiri faktora: državi koja je preuzela odgovornost, saradnji vlasti i porodica na domaćoj i međunarodnoj sceni, posvećenosti vladavini zakona i primjeni kapaciteta kao što je analiza DNK i poređenje genetičkih uzoraka prikupljenih od 100,000 članova porodica sa posmrtnim ostacima ekshumiranih iz hiljada masovnih i pojedinačnih grobnica širom regije.

Napredak koji su govornici istakli tokom svojih izlaganja uključujuje verifikaciju Centralne evidencije nestalih BiH koja se primiče kraju i sadrži podatke o svim prijavljenim nestalim osobama, uz objavljivanje baze podataka na internetskoj stranici INO-a, čime se porodicama omogućuje pristup tačnim informacijama. Učesnici su pozvali vlasti BiH da nastave raditi na pronalaženju svih osoba za kojima se još uvijek traga i da osiguraju prava svim porodicama nestalih, uključujući i punu primjenu Zakona o nestalim osobama BiH.

“Zajednički rad udruženja porodica nestalih osoba, institucija Bosne i Hercegovine na svim nivoima i Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BiH, ICMP-a i drugih međunarodnih organizacija, uprkos izazovima ostvario je važne rezultate kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Prekogranična saradnja između porodica nestalih i institucija za rješavanje pitanja nestalih rezultirala je rješavanjem brojnih slučajeva nestalih osoba. Smatramo da ta praksa mora biti nastavljena“, rekao je Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora INO-a.

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na probleme koji su uspješno riješeni: “Usvajanjem Zakona o nestalim osobama došli smo u poziciju da radimo na slučajevima nestalih osoba bez diskriminacije u pogledu etničke pripadnosti i religijskog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja nestale osobe”, kazao je on.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine istakla je da porodice nestalih imaju ključnu ulogu u procesu, zajedno s domaćim institucijama. “Svjesni smo da domaće vlasti moraju preuzeti još veću odgovornost u procesu pronalaženja nestalih kako bi osigurali poštovanje prava svim porodicama nestalih.”

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH pohvalila je saradnju svih relevantnih institucija i naglasila zajedničku posvećenost rješavanju svih ratnih zločina i slučajeva nestalih osoba. Istakla je da su njena kancelarija i ICMP zajedno pregledali neidentifikovane slučajeve u 12 mrtvačnica u Bosni i Hercegovini. “Svi moramo provesti preporuke koje proističu iz ovog pregleda kako bi došli do (…) novih identifikacija”. Dodala je da Tužilaštvo BiH ostaje posvećeno istraživanju slučajeva nestalih osoba kako bi pomogli u procesuiranju ratnih zločina i dali odgovore koje porodice nestalih očekuju.

ICMP-ova pomoć BiH uključuje tehničku podršku prilikom dokumentiranja masovnih i skrivenih grobnica, izolovanje i analizu DNK i poređenje podataka kako bi institucije BiH mogle izvršiti identifikaciju nestalih osoba i koristiti dokaze s mjesta zločina u suđenjima.

ICMP je sporazumom utemeljena međuvladina organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. ICMP radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.