Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iznenada povučen

“Nešto se čudno dešava”: Šta se desilo sa zakonom o “stranim agentima” u RS-u?

dodik nsrs
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Interesantno je da su, osim predlagača, za sada najmanje rječiti predstavnici međunarodnih organizacija koji su javno zagovarali odustajanje od zakona o stranim agentima.

Neće biti evidentiranja nevladinih organizacija kao agenata stranog uticaja u Republici Srpskoj. Vlada RS odlučila je na zadnjoj sjednici da povuče iz skupštinske procedure Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je to propisivao.

Ovo zakonsko rješenje kritikovali su EU i druge međunarodne organizacije smatrajući ga pokušajem ograničavanja rada civilnog sektora i preprekom na evropskom putu BiH. Delegacija EU pozdravila je povlačenje zakona iz procedure.

Zid šutnje

Da se nešto neobično dešava sa tzv. Zakonom o stranim agentima bilo je jasno kada je prebačen na kraj dnevnog reda sjednice Narodne skupštine. Zid šutnje o sudbini zakona srušen je tek neposredno pred početak rasprave prijedlog, javlja BHRT.

-Ovim putem vas obavještavam da Vlada RS u skladu sa čl 203 st 3 Poslovnika NS povlači iz skupštinske procedure Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Izvojevana je kapitulacija vlasti i velika pobjeda nad gušenjem javne riječi i djelovanja, kaže poslanik Đorđe Vučinić. Nije iznenađen što na sjednici parlamenta nije dobio obrazloženje postupka Vlade.

-Mislim da ministar Bukejlović nije imao pojma ni zašto je predložen taj famozni zakon, a kamoli da zna zašto je Vlada odustala od istog, tako da mislim da ima stranaca u svemu koji su vjerujem povukli za uši vladajuću koaliciju prije svega Milorada Dodika koji jedini i znao zašto se taj prijedlog dostavlja pred poslanike i zašto je povučen, kaže Vučinić.

Dodikovo “obrazloženje”

Upravo od entitetskog predsjednika stiglo je jedino obrazloženje povlačenja zakona “minut do 12”. Zakon je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme biće vraćen u proceduru, napisao je Milorad Dodik na mreži X.

“Vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom”, poručio je Dodik.

Interesantno je pozivanje na evropske propise nakon što je u izjavi Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju o usklađenosti prethodno navedeno da nisu ustanovljeni obavezujući izvori prava EU relevantni za predmet zakona. Za predstavnike civilnog sektora prijedlog zakona je bio nakaradan, a povučen je zbog više faktora uključujući i strani uticaj.

-Treća stvar je bio i neki unutrašnji pritisak i civilni sektor koji je regovao na ove stvari, što je sasvim normalno jer ne trebate nikoga etiketirati valjda treba da živimo u nekom slobodnom društvu iako ova vlast se trudi iz petnih žila da nas stavi u neke okove, i da što je moguće više ograniči slobodu misli i slobodu djelovanja, kaže Stefan Blagić iz udruženja Restart Srpske.

Šutnja i međunarodnih organizacija

Interesantno je da su, osim predlagača, za sada najmanje rječiti predstavnici međunarodnih organizacija koji su javno zagovarali odustajanje od zakona o “stranim agentima”.

-Mi mislimo da je to pozitivan korak. Samo to mogu reći, kaže Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH

Nagovještaj nekog novog zakona o ograničavanju djelovanja civilnog sektora ne bi bio iznenađujući, kaže Stefan Blagić, ali bi donošenje istinskog evropskog zakona pozdravio.