Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesuđeni učenik početak nove školske godine ponovo dočekao van učionice

BiH

slavko rudo

Početak nove školske godine devetnaestogodišnji Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, dočekao je, opet, pred vratima Srednjoškolskog centra u Rudom.

Ulazak u učionicu da nastavu pohađa sa svojim vršnjacima iz četvrtog C mu je onemogućen i poslije dvogodišnje zabrane od rukovodstva škole.

– Nakon mnogih pisanija i zahtjeva Ministarstvu prosvjete i kulture prije nekoliko dana dobili smo dopis u kome piše da se Slavko definitivno ne može vratiti u srednju školu odnosno u svoje odjeljenje. U ministarstvu već dvije godine ostaju pri svojoj tvrdnji koja je očigledno nezakonita jer su nam na to ukazale brojne institucije, obdusmen, Republički pedagoški zavod i drugi – kaže Slavkov otac Nenad za TV BN.

Ministarstvo je za Slavkove roditelje ponudilo, za njih nevjerovatno rješenje.

– Poslije tri godine su se sjetili da ponude Slavku da krene u srednju školu i to u prvi razred za zanimanje bravar što je, za njega kad smo mu rekli bio pravi šok jer su njegovi drugovi već u četvrtom razredu – objašnjava Mršević.

Mršević kaže da dječak ne može nikako da shvati ponašanje administracije i pita se zašto samo on u Republici Srpskoj ne može da ide u školu kao sva djeca i zašto su ga iz nje istjerali i zašto je on kriv da se tako prema njemu odnose.

Slučaj nesuđenog učenika Slavka Mrševića našao se i u Osnovnom sudu u Višegradu i još nije završen.

– Trenutno direktor i osam profesora protiv kojih su podnešene prijave za nasavjestan rad u službi na sve moguće načine vrše opstrukciju suđenja jer na osam ročišta koja su bila zakazana nisu se pojavili na četiri – navodi Mršević.

Slavko Mršević je upisan u prvi razred školske 2015/16. i ocjenjivan je do polugodišta a onda su neki od profesora prestali da mu upisuju ocjene s obrazloženjem da ometa nastavu.

Naredne školske godine uprava srednje škole nije mu dozvolila da pohađa nastavu u drugom razredu i od tada počinje dječakov hod po mukama.