Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ništa novo

Nesuglasice u vladajućoj koaliciji: “Došlo na red da se pokaže ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat”

Foto: D.B./ Fokus.ba

Redovni sastanak koalicije trebao bi biti odražan naredne sedmice u Banjoj Luci, kažu iz koalicije. Ovaj put ne samo o zakonima, razgovarat će se i o načinu ponašanja

Neusvajanje zakona na sjednici Doma naroda, zatim otkazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, pokazali su svu nestabilnost vladajuće većine. Međutim, vladajuća koalicija ne želi govoriti o mogućem raspadu koalicije i najavljuju novi sastanak naredne sedmice.

Za bh. javnost posljednja neslaganja nisu ništa novo. Kaznu za mogući nerad, ili blokadu institucija, lideri bi mogli osjetiti tek na lokalnim izborima, navodi BHRT.

Lideri Trojke sa jasnim stavom – SNSD mora mijenjati pravila, dok iz SNSD-a smatraju da je problem u dogovoru Trojke. HDZ, ipak, poziva na dogovore.

“Način ponašanja u kome propuštanje evropskih zakona se tretira kao usluga Trojki, a od nas se traži glasanje za sporazume kao što je ovaj, to više neće ići”, kaže Predrag Kojović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH (Naša stranka).

“Moram reći da naši partneri ovdje u Bosni i Hercegovini – HDZ je konstanta godinama, ali kolege iz Trojke moraju malo više između sebe da razgovaraju jer po onoj narodnoj, puno baba kilava djeca, bojim se da nigdje nećemo stići”, rekla je Sanja Vulić, zastupnica u Predstavničkom domu PSBiH (SNSD).

“Ne treba slati neku negativnu poruku, mislim da je razgovor i dogovor neophodan između političkih stranaka i naroda i vjerujem da će to preovladati”, kaže Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Redovni sastanak koalicije trebao bi biti odražan naredne sedmice u Banjoj Luci, kažu iz koalicije. Ovaj put ne samo o zakonima, razgovarat će se i o načinu ponašanja. Ovakva neslaganja nisu novina za političku scenu, kažu naši sagovornici, samo je bilo pitanje vremena.

“Izostaje temeljni politički konsenzus oko najvažnijih pitanja i vidimo da suprotne sile djeluju iz Republike Srpske, suprotne iz Federacije, na jedan način iz Sarajeva, na drugi iz Mostara i sve dok se to ne riješi i ne stavi na sto iskreno partnerski ta otvorena pitanja, nastavit će se uvjetovanja”, kaže politolog Danijel Vidović.

“Ova koalicija kada je došla na scenu i formirala institucije, podijelila sve pozicije i funkcije, od najviših do najnižih, i osigurala budžet, e sada je došlo na red ono da se pokaže ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat i to je ono što gledamo godinama unazad”, rekao je novinar Željko Raljić.

Mogućnost prijevremenih izbora u Bosni i Hercegovini ne postoji, sve i da dođe do raspada koalicije na državnom nivou.

“Sjećate se 2012. godine, kada je 2010. SDP došao na vlast i poslije dvije godine sa 300 hiljada pao na 100 hiljada glasova i to je bila jasna poruka šta su ljudi mislili o vladavini SDP-a. Mislim da će sada ovi lokalni izbori biti pravi lakmus papir i ukoliko dođe do kolapsa SDP-a i Trojke, to će biti poruka i za više nivoe vlasti”, kaže Haris Imamović, politički analitičar.

U međuvremenu, lideri HDZ-a i Naroda i pravde razgovarali su iza zatvorenih vrata u Mostaru, kako kažu, o trenutnoj političkoj situaciji. Tvrde da se ono što opterećuje stranačke odnose našlo se na stolu, no detalje ćemo ipak morati sačekati do narednog sastanka koalicionih partnera.