Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza veća za 58,5 miliona KM

uio bih

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine veća je za 58,5 miliona KM ili za 4,9 odsto, nego u istom periodu prošle godine, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u biltenu dostavljenom Srni.

Glavni razlog povećanja neto naplate leži u smanjenju isplata povrata PDV-a od 10,4 miliona KM.

Kumulativna bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine rasla je po stopi od 3,3 odsto zahvaljujući rastu naplate prihoda u martu.

Martovska bruto naplata prihoda povećana je za 5,7 odsto, a neto naplata je porasla za 6,9 odsto u odnosu na mart prošle godine, što je rekordan rast naplate prihoda od uspostavljanja ove uprave.

Najveći efekti naplate u prvom kvartalu ostvareni su kod PDV-a, čija je naplata povećana za 40,5 miliona KM, te na akcizama i putarinama kod kojih je registrovano povećanje od 21,6 miliona KM.

Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i putarine odnosilo se na oporezivanje derivata nafte.

Uzrok tome je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u martu, najvjerovatnije, radi stvaranja zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima.

U Odjeljenju za makroekonomsku analizu navode da promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka – jedan, da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duvana skoro u potpunosti iscrpljeni, a drugi, da porezi na derivate postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza.