Neum ostaje bez milion eura iz IPA-a fonda zbog “deala” o uvozu smeća iz Hrvatske?

deponija

Deponija smeća u Neumu je prema svemu posebna deponija. Neuvjetna je i godinama se priča o njenoj sanaciji. Posebna je međutim i prema tome što se na nju odlaže i smeće iz susjedne Hrvatske, koje se tu dovozi bez ikakve granične kontrole i provjere, javlja BHRT.

Odlaganjem smeća iz susjedne Hrvatske višestruko se krše zakoni, kako naše zemlje, tako i Evropske unije. Zanimljivo je da se smeće iz Hrvatske godinama uvozi i odlaže na tu deponiju, a nadležne domaće institucije tvrde kako nisu znale za to.

Deponija Klepovica, udaljena oko sedam kilometara od Neuma, godinama predstavlja ekološku bombu, ali i opasnost za lokalno stanovništvo.

Mještani sela Duži, udaljenog samo par kilometara od deponije, kažu kako strahuju od zaraze, ali i požara jer se otpad često zapali.

“Svaki dan i otpad i ovaj šut, i ostale stvari, sve se odlaže na ovom prostoru. Kad se zapali onda je to problem, dim se spusti nisko”, govori za BHRT Đuro Mišković, mještanin sela Duži, nedaleko od Neuma.

Niko ne može da odgovori na pitanje kako je moguće da se na deponiji Klepovica u neumskom zaleđu, već godinama dovozi i odlaže smeće iz susjedne Hrvatske, s poluotoka Pelješac. Iako otpad prelazi granicu Evropske unije, niko ga ne kontrolira. Ovdje se deponira bez ikakvog nadzora. Deponija je tehnički neuređena, a okoliš nezaštićen. Negoduju i turistički radnici i ekološka udruženja, međutim malo ko je spreman javno govoriti o ovom problemu.

“Mislim da to definitvo predstavlja opasnost i da nije dobro to što se radi. S jedne strane razumijem naše komunalno preduzeće da zbog rješavanja trenutnih finansijskih problema ovo rade, ali mislim da se dugoročno radi šteta i da bi trebalo iznaći neke druge mogućnosti, da komunalno rješava svoje probleme, a ne da mi predstavljamo deponiju za čitav Pelješac i jedan dio dubrovačkog zaleđa”, smatra direktor Hotela “Sunce” Luka Prkačin.

neum

U Komunalnom poduzeću i Općini Neum, nisu htjeli da govore za BHRT. Načelnik općine Živko Matuško je u kratkom telefonskom razgovoru kazao kako tu ne vidi ništa sporno.

Međutim, u resornom federalnom ministarstvu tvrde upravo suprotno.

“Time se krši zakon upravljanja otpadom u Federaciji BiH kojim je zabranjen uvoz otpada u Bosnu i Hercegovinu radi njegovog odlaganja, što je ovdje slučaj. Isto tako, Republika Hrvatska kao članica Evropske unije ne može izvoziti otpad u druge zemlje radi odlaganja, pogotovo na tehnički neuređenim deponijama”, pojašnjava pomoćnik ministrice za zaštitu okoliša Federacije BiH Mehmed Cero.

U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u čijoj je nadležnosti kontrola prometa roba na granicama, tvrde da nisu znali da se otpad iz Hrvatske uvozi na graničnim prelazima koji služe isključivo za tranzit.

“Mi kao uprava nemamo informaciju da je vršen uvoz otpada u Bosnu i Hercegovinu, jer na tom području Bosna i Hercegovina ne može se vršiti uvoz bilo kakve vrste robe, a posebno ne otpada. Mi ćemo ispred Uprave izvršiti određene provjere, kada je u pitanju ova informacija”, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

“Kako je moguće da se obavlja jedna takva nelegalna aktivnost, ona sigurno nema nikakvo uporište u zakonu. Čuo sam da postoje nekakvi ugovori na nivou općine Neum i nadležne općine u Hrvatskoj, prema nekom reciprocitetu, ali  to ne može da funkcionira po Zakonu o upravljanju otpadom”, kategoričan je pomoćnik ministra Mehmed Cero.

U Ministarstvu okoliša Federacije BiH, kažu kako je dodatni problem i sama sanacija deponije. Naime, sredstva koja su odobrena iz IPA fondova, u iznosu od oko 1.140.000 eura bit će, kažu, preusmjerena u druge projekte, ukoliko do kraja godine općina Neum ne osigura potrebnu građevinsku dozvolu.