Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neurološki dani u Tuzli: Predstavljanje novih metoda za procjenu rizika i liječenje

BiH

neurologija

U Tuzli se danas održavaju 12. neurološki susreti, posvećeni neurokardiologiji, kojima prisustvuju stručnjaci iz naše, ali i država iz okruženja. Cilj susreta je razmjena iskustava u novim pristupima u dijagnostici i liječenju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kardiologija spaja čitav niz oboljenja srca i mozga, a svi kardiološki problemi faktor su rizika za razvoj moždanog udara. Svi bolesnici koji su imali moždani udar, imaju određena kardiološka oboljenja ili povišen krvni pritisak, kao i neke druge bolesti, poput mišićne bolesti i nekih neprepoznatih glavobolja kardionog porijekla”, izjavio je prof. dr. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i predsjednik Organizacionog odbora susreta.
Doc. dr. Tomislav Breitenfeld iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice iz Zagreba, govorio je o novim metodama liječenja trombektomije tzv. mehaničkoj trombektomiji.

“Počeli smo uvoditi ovu metodu za liječenje akutnog moždanog udara, bolesti koja je najteža po invaliditetu i treći uzrok smrtnosti, prije dvije-tri godine. Metoda je efikasna a moguće ju je primijeniti samo kod određenih pacijenata koji, osim ostalih predispozicija, dođu na vrijeme”, rekao je dr. Breitenfeld.

On je pojasnio da se radi o “mehaničkom vađenju ugruška koji začepi žilu”.

“Zavojnicom se ugrušak evakuira, tako da krv ponovo prolazi žilom i dolazi do mozga. Ako nije prošlo puno vremena od začepljenja, liječenje ovom metodom je efikasno.”

Dr. Branislav Milovanović, šef Neurokardiološke laboratorije KBC Bežanijska kosa, naveo je da se neinvazivnom elektrokardiologijom mogu označiti pacijenti s velikim rizikom od infarkta ili iznenadne smrti.

“Riječ je o metodi rada čiji je cilj da se na najbrži i najbezboljniji način, bez vađenja krvi, EKG-om, običnim signalom, procijeni rizik i odredi terapija. To je multidisciplinarni pristup koji osim medicinskog osoblja, uključuje i matematičare i fizičare, jer npr. matematičkom analizom bioloških signala, dobivamo informaciju o tome šta se zbiva u ljudskom tijelu”, izjavio je dr. Milovanović.

Dr. Sinanović izrazio je očekivanje da će današnji susret biti edukativan za one koji žele da uče i da će biti prilika za razmjenu iskustava i znanja u ovoj oblasti, te uspostavljanje stručnih kontakata.

Organizator 12. tuzlanskih neuroloških susreta su Klinika za neurologiju i Odjeljenje za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Udruženja neurologa i kardiologa Tuzlanskog kantona i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, a pokrovitelj Akademija medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.