Fokus saznaje

Neuspjela verifikacija respiratora i na KCUS-u, vraćeni u skladište

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
20.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Klinicki centar Univerziteta u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Besplatnu instalaciju respiratora ponudila je firma Dre Medical iz Sarajeva, što je FUCZ prihvatio. Međutim, do sada su se četiti respiratora pokazala neispravnima

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, jutros je počela instalacija 16 respiratora koji su iz kontigenta 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka. Kako saznaje Fokus iz izvora Federalne uprave Civilne zaštite, već kod pokušaja da se verifikuju prva dva od 16 respiratora došlo je do problema, odnosno ustanovljeno je da su neispravni. Potvrđeno nam je da će i ovi respiratori biti vraćeni u skladište, baš kao i dva koju su jučer pokušali instalirati, odnosno verifikovati u bolnici u Goraždu.

Tvrdi se da je besplatnu instalaciju respiratora ponudila firma Dre Medical iz Sarajeva, što je FUCZ prihvatio. Međutim, do sada su se četiti respiratora pokazala neispravnim.

“Bili smo zajedno s predstavnicima Civilne zaštite, servisera iz Beograda i KCUS-a. Nažalost nismo uspjeli da izvršimo zakonsku verifikaciju s obzirom da oba otpakovana respiratora imaju neku vrstu sistemske greške, kao što to ima i jedan u Goraždu. Nakon toga je odlučeno da se ostali ni ne pokušavaju verifikivati, nego da se sve vrati nazad u skladište Civilne zaštite. Ovlašteni serviseri, ljudi iz Beograda, kontaktirat će proizvođača i pokušati da riješe taj problem. Nakon toga će se ponovo pokušati sa instalacijom i puštanjem u rad”, rekao nam je prof. dr. Almir Badnjević, direktor verifikacione laboratorije Verlab.

Podsjećamo, jučer smo objavili da je pokušana instalacija dva respiratora ACM812 A u bolnici u Goraždu. Ipak, tokom dana pristigle su informacije da nijedan od dva aparata otpremljena u goraždansku bolnicu nije ispravan. Prvi je pri pokušaju instalacije proglašen tehnički neispravnim. Za drugi su, kako saznaje Fokus iz izvora u bolnici u Goraždu, stručnjaci verifikacionog laboratorija “Verlab” ustanovili da njegovi izlazni parametri odstupaju od zakonski dozvoljenih vrijednosti i samim tim respirator se smatra neispravnim i treba ga servisirati ovlašteni serviser.

Istragu o nabavci ovih respiratora od maja mjeseca vodi Tužilaštvo BiH.

U predmetu “Respiratori” osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”. U dosadašnjoj istrazi saslušano je desetine svjedoka u vezi s ovom nabavkom.

Inače, 100 respiratora je nabavljeno po hitnoj proceduri kako bi se njima pomoglo liječenje najteže oboljelih pacijenata od Covid-19. Sama istraga nije utjecala na instalaciju respiratora, jer Tužilaštvo BiH nije sprječavalo njihovu raspodjelu.