Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođena nastava u školama

Nevesinje nakon zemljotresa: Šteta će se sanirati, najbitnije da nema povrijeđenih

nevesinje zemljotres5

Najviše smo se zabrinuli za učenike koji su bili na individualnoj nastavi sa svojim nastavnicima, ali nije bilo nikakvih povreda

Zemljotres koji je danas pogodio Hercegovinu uzrokovao je veliku materijalnu štetu u Nevesinju, javlja Anadolu Agency (AA).

Velika oštećenja pretrpjeli su brojni privatni i javni objekti, a najveću brigu izazvala su djeca koja su bila na nastavi u školama tokom podhrtavanja tla.

Niko nije povrijeđen, a šteta će se sagledavati narednih dana, zbog čega je i za sutra najavljena odgoda nastave.

Dragana Budalić, v.d. direktorica Muzičke škole, kazala je da je u trenutku potresa u objektu bilo dvadesetak osoba.

Panika i bijeg iz prostorija

“U prvom momentu zavladala je panika, ali smo se uspjeli snaći i svi smo na vrijeme izašli iz zgrade. Najviše smo se zabrinuli za učenike koji su bili na individualnoj nastavi sa svojim nastavnicima, ali nije bilo nikakvih povreda”, kazala je Budalić.

Kako naglašava, najvažnije je da nije bilo povrijeđenih osoba iako su oštećenja velika.

“Imamo velika oštećenja zidova. Padali su predmeti s polica, sijalice s plafona, prašina je bila na sve strane”, rekla je direktorica Muzičke škole.

Dodala je kako su oštećenja nastala od zemljotresa, ali da je na nivo štete utjecala i starost objekta.

“Škola je građena šezdesetih godina. Svi pregradni zidovi su popucali”, kazala je Budalić pokazujući nastala oštećenja nakon zemljotresa.

Nada Šaran, direktorica Osnovne škole u Nevesinju, ispričala kako je dramatično bilo i u toj obrazovnoj ustanovi.

Neposredno poslije potresa radnici su se, kako je naglasila, organizovali i djeca su odmah evakuisana.

“Najbitnije je da nije bilo povrijeđenih. Djeca jesu preplašena, kao i zaposleni. Odreagovano je u skladu s pravilima. Nakon izvođenja djece van školskih objekata odlučili smo da ih ne vraćamo nazad, nego da ih uputimo njihovim kućama”, kazala je Šaran.

Nastale materijalne štete

Naglašava kako njihova škola ima 12 objekata te da su neki prošli bez oštećenja, dok drugi imaju vidljiva oštećenja na odžacima i krovovima, gdje je poremećen crijep.

Iako su na objektu vidljiva oštećenja, ona je potvrdila da zbog toga nije ugrožena bezbjednost učenika.

“Ipak, donešena je odluka da, pošto nisu svi objekti pregledani, sutra neće biti nastave, a za dalje će se vidjeti”, pojasnila je direktorica Šaran.

Oštećenja su vidljiva i na brojnim privatnim objektima u Nevesinju. Tako su na više lokaliteta postavljene zaštitne trake za zabranu prometa i parkiranja.

Građani su tokom dana dolazili u Općinu tražiti informacije kako i kome prijaviti nastalu štetu kao i doznati način za saniranje iste i daljnje korake.

Sagledavanje šteta

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kazao je kako su najveća oštećenja na zgradama obrazovnih institucija, posebno područnim školama te da je jedna od odluka Štaba za vanredne situacije da se sutra ne održava nastava u školama ne zbog oštećenja objekata, koliko zbog straha s kojim su djeca napustila školske objekte danas.

“Sutra ćemo probati sanirati tu štetu, očistiti prostorije, eventualno promijeniti prozorska stakla koja su slomljena. Drugi zaključak je da komisija zajedno s Civilnom zaštitom obiđe sve objekte na kojima postoje oštećenja”, kazao je te obećao saniranje štete sredstvima kojima Općina raspolaže.

Komisija će narednih dana obilaziti sela i po prijavama mještana procjenjivati štetu te kako bi uz pomoć Vlade RS štete bile sanirane.

“Štete ćemo nadoknaditi, a najbitnije je da nema povrijeđenih. Niko neće ostati, a da mu ne pomognemo”, ustvrdio je nevesinjski načelnik.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Općine Nevesinje Mladen Zubac ističe kako je najvažnije da potres nije doveo do stradanja građana i da nema povrijeđenih.

Jedan od najvećih potresa

“Šteta je takva da ima ispucanih zidova, štete na krovištima, a naročit problem su stari odžaci. Oni trenutno predstavljaju opasnost za građane koji se nađu u blizini. Prema statističkim podacima, ovo je jedan od najtežih zemljotresa koji su se desili na našem području”, kazao je Zubac.

Naglašava kako su unatoč situaciji koja izaziva paniku građani prisebni što je u ovakvim situacijama jako važno.

“Naša djeca su jako pametna i uradili su ono što bi svako uradio, izašli su iz objekata. Niko nije panično napustio bilo kakav objekat”, kazao je.

Rekao je da je sličan zemljotres zabilježen i 1907. godine.

“Imamo struju, vodu, čak i telefone. Štete su takve da ćemo komisijski utvrditi koje su krizne tačke, objekti koji nisu za stanovanje ili da se pored njih sigurno kreće. To je najhitnije, pratit ćemo stanje na terenu”, zaključio je Zubac.