Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saniraju se štete

Nevrijeme u BiH: Uništena škola, stabla padala na objekte, otpadala fasada sa zgrada

nevreijeme

Porušena stabla, oštećena vozila kao i pojedine zgrade prizori su koji su već od jutarnjih sati ugledani na području ovih gradova

Pojedine dijelove BiH, kako su najavljivali i meteorolozi, pogodilo je snažno nevrijeme. Pljuskovi praćeni snažnim udarima vjetra, grmljavinom i ledom zabilježeni u Banjoj Luci, Mostaru, Travniku, Bugojnu i Konjicu.

Za područje cijele BiH izdato je žuto upozorenje zbog grmljavinskih procesa, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

U Travniku su pričinjene znatne materijalne štete na poznatoj lokaciji Plava voda, hotelu Lipa i Šehidskom mezarju.

Nevrijeme u Travniku (Foto: Travnički.ba)

Osim kiše, snažan vjetar je rušio stabla, dijelove fasada, a prema saznanjima trula vrba je jutros direktno pala u ljetnu baštu na Plavoj vodi, ali srećom nikoga nije bilo jer se to desilo u ranim jutarnjim satima, javlja portal Travnički.ba.

Nevrijeme i u Banjoj Luci

I mještani Banje Luke su jutros također svjedočili olujnim udarima vjetra, kiši i grmljavini. Vjetar je bio toliko snažan da je obarao i stabla.

Čak su i pojedina naselja ostala bez struje, poput dijelova Budžaka i Šargovca, a ulice su poplavljene vodom, a brojni vozači su morali zaustaviti svoje automobile jer je kiša izazvala kolaps u saobraćaju.

Usljed snažnog nevremena koje je zahvatilo Banju Luku, ogromna šteta nanesena je Osnovnoj školi “Stanko Rakita” u naselju Vrbanja.

Uništena škola u Banjoj Luci (Foto: Nezavisne novine)

Mještani kažu da su bili svjedoci velikog nevremena i prizora kada se krov škole otkinuo, kao i kad je od jačine vjetra počelo da se lomi drveće.

Jedna od zaposlenih kaže da dugo nije bilo nevrijeme koje je nanijelo ovakve štete ovoj osnovnoj školi.

Led u Konjicu

Nevrijeme je zahvatilo i područje Bugojna gdje je također sa pojedinih zgrada otpadala fasada, dok je u Konjicu štetu prouzrokovao kratkotrajni grad.

Grad je uslijedio nakon jake kiše i vjetra koji je skinuo krov sa jedne višespratnice.

Foto: Novikonjic.ba

Snažan vjetar puhao je i u Konjicu gdje je krov spao s jedne višespratnice u ulici 4. muslimanske brigade, javlja portal Novikonjic.ba.

Kako su kazali u Civilnoj zaštiti općine Konjic, još uvijek nisu bili obaviješteni o ovom događaju, ali su nam potvrdili da puhao snažan vjetar te da očekuju pozive građana o eventualnim štetama koje su prouzrokovane.