Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezadovoljni borci psovkama i zvižducima ispratili poslanike sa sjednice

sjednica federalnog parlamenta333

Zbog toga što je kasno večeras bez ishoda završena vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj je razmatrana informacija o stanju boračke poluacije u FBiH, borci koji su od jutra protestirali ispred zgrade Parlementa očekujući ishod, poslanike su prilikom njihovog izlaska iz zgrade ispratili povicima negodovanja, psovkama i zvižducima.

Između poslanika i demonstranata za to vrijeme je stajala policija u pancirima.

Nakon izvjesnog vremena, potom, i protestnici su se počeli razilaziti.

Sjednica je završena bez ikakvog ishoda jer nije izglasana nijedna od dvije grupe predlaganih zaključaka parlamentarne rasprave o boračkoj problematici.

Prvu grupu zaključaka predlagale su tri vladajuće stranke, a drugu opozicija.

Vladajući su predlagali da Predstavnički dom zaključcima prihvati prezentiranu informaciju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i da se parlamentarni odbor za boračka pitanja te resorno ministarstvo obavežu da na bazi današnje diskusije sačine prijedloge rješenja za poboljšanje statusa boračkih kategorija. Uz to, sugerisano je da Vlada u roku 30 dana formira interresornu grupu za odgovarajuću pripremu zakona o pravima boraca i njihovih porodica.

Drugom grupom zaključaka opozicije je, između ostalog, predlagana obaveza resornom ministarstvu da u roku 30 dana izradi borački registar koji bi sadržavao podatke o kompletnom ratnom putu pojedinaca od momenta mobilizacije do završetka rata i demobilizacije. Predlagano je, također, da u roku mjesec dana bude nađeno rješenje i predložen način finansiranja boračkog dodatka za kategorije kojima je to neophodno.

Borci koji su od jutros protestirali na platou ispred sjedišta Federalnog parlamenta imali su tri zahtjeva – sačinjavanje registra branilaca, zatim uvođenje boračkog mjesečnog dodatka braniocima koji nikad dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u odbrani BiH ili su eventualno imali primanja manja od 200 KM.

Trećim zahtjevom su borci tražili da se zaustavi finansiranje svih boračkih organizacija najmanje na godinu dana dok registar branilaca ne bude “pročišćen” i dok ne budu provjereni zakonitost i transparentnost finansijskog poslovanja svih boračkih asocijacija za posljednjih 15 godina.

Osim toga, Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara tražio je povećanje sadašnjih naknada ovoj kategoriji za tuđu njegu i pomoć, kao i da se toj asocijaci omogući reprezentativnost u ostvarivanju prava.