Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezadovoljstvo zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju TK

SENAT UNIVERZITETA TUZLA

Senat Univerziteta u Tuzli izražava nezadovoljstvo zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, a na današnjoj sjednici su se usaglasili da će imati negativne posljedice na kanton, grad Tuzlu, na sadašnje i buduće studente i akademsku zajednicu u cjelini.

Ističu da je Nacrt zakona kreiran u tajnosti, bez učešća legitimnih predstavnika Univerziteta u Tuzli, kao najstarijeg i jedinog javnog univerziteta u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Univerziteta u Tuzli.

Usvojeni Nacrt, kažu, nije u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, a više članova Nacrta u potpunosti ukidaju autonomiju, akademske slobode Univerziteta u Tuzli, koje su zagarantirane Okvirnim zakonom BiH.

– Usvojeni Nacrt isključuje nas od evropskog visokoobrazovnog prostora zasnovanog na Bolonjskim principima i ECTS kreditnom sistemu. BiH je predala aplikaciju za pristup EU čije je jedno od poglavlja visoko obrazovanje. Usvojeni Nacrt je u suprotnosti i s odredbama Evropske konvencije o zaštiti ljudskih i osnovnih sloboda – naglašeno je u saopćenju.

Iz tuzlanskog univerziteta smatraju da je Nacrt zakona vodi potpunoj politizaciji rada Univerziteta u Tuzli.

Senat Univerziteta očekuje od Vlade i Skupštine TK-a neusvajanje Zakona po predloženom Nacrtu.

Osim toga, traže formiranje zajedničke komisije sastavljene od legitimnih i ovlaštenih predstavnika Univerziteta u Tuzli, osnivača, te ostale akademske zajednice.

Navode da samo tako formirana komisija može javno i transparentno izvršiti izradu kvalitetnog zakona o visokom obrazovanju TK-a koji će biti usaglašen s Okvirnim zakonom, Bolonjskim principima, te evropskim deklaracijama i konvencijama koje je potpisala BiH.