Istraga Tužiteljstva KS

Nezakonita zapošljavanja u “Parku”: Zaposleni, pa otpušteni, pa opet zaposleni

kjkp-park

Ured za borbu protiv korupcije obavijestio Skupštinu Kantona Sarajevo o kršenju zakona i nepravilnostima u javnom preduzeću

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet broj T09 KTAK 15761 20 zbog postojanja indicija o nezakonitom zapošljavanju pet osoba u Kantonalnom javnom preduzeću „Park“ Sarajevo. Ovu informaciju Skupštini Kantona Sarajevo dostavio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić.

Piše: Amil DUČIĆ

„Zbog očiglednog postojanja indicija i sumnje da je v.d. direktora KJKP Park (Edin Abdurahmanović) suprotno procedurama omogućio i odobrio zapošljavanje za pet osoba u navedeno preduzeće, čime im je nezakonito omogućio sticanje svih prava iz radnog odnosa Ured je o svemu obavijestio Kantonalno tužilaštvo. Na osnovu dostavljanje informacija Tužilaštvo KS je formiralo predmet“, navodi se u dopisu Kafedžića.

Naime, Ured za borbu protiv korupcije KS je ustanovio da je KJKP „Park“ zaključio ugovore sa pet radnika 27. aprila bez prethodno raspisanog javnog oglasa, bez imenovanje komisije za izbor kandidata i bez obraćanja ovom uredu sa zahtjevom za imenovanje supervizora za nadzor nad provođenjem ovog oglasa.

Zanimljivo u ovome jeste to što je Ured 12. maja tražio od KJKP Park informaciju o novim zapošljavanjima, a samo dan kasnije Park je donio rješenja o otkazima za svih pet radnika pod izmjenjenim uslovima, da bi s njima već 14. maja potpisao nove ugovore na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca!

„Postupanje poslodavca na opisani način se samo po sebi može shvatiti kao pokušaj da se stvari formalno dovedu u pravni okvir iako i dalje ostaje nesporna činjenica da su radnicima omogućena prava iz radnog odnosa do kojih se došlo kršenjem propisa. Treba naglasiti da i kod ove vrste otkaza ugovora o radu moraju biti ispunjeni svi zakonom predviđeni opravdani razlozi za otkaz, a što nismo mogli utvrditi“, kažu iz Ureda za borbu protiv korupcije.

Kako dalje navode, prihvatanjem novih ponuđenih ugovora o radu, navedenim radnicima su novim ugovorima očigledno smanjena prava, bez da su pokrenuli sudski spor, što ddoatno ukazuje da je sve urađeno s ciljem prikrivanjem nepravilnosti.