Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Nezakonito naplaćivali ljekarska uvjerenja za upis u vrtiće i polazak u školu (VIDEO)

dom zdravlja tuzla

Udruženje „Zemlja djeca“ traži da se nezakonito naplaćeni novac vrati i preusmjeri za gradnju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka

Udruženja za zaštitu prava djece negoduju zbog višegodišnje nezakonite naplate ljekarskih uvjerenja za upis u vrtiće i polazak u školu. Od tuzlanskog Doma zdravlja peticijom traže povrat novca.

Iako je izdavanje ljekarskih uvjerenja pri upisu djece u obdaništa i prve razrede osnovne škole, pokriveno ugovorom Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona, rukovodstvu tuzlanskog Doma zdravlja to nije smetalo da tu uslugu naplaćuje i od roditelja. Tako su radili godinama i nezakonito uzimali po tridesetak hiljada maraka, sve dok na to nisu ukazali iz Udruženja zemlja djece, javlja BHRT.

– Mi smo pokrenuli inicijativu, mi smo ukazali na taj očigledan propust, i mi tražimo da se sva prava, prvo djece, zagarantovana i konvencijama i zakonima u BiH poštuju, samim tim roditelja i svih građana u BiH, kaže Adi Selman iz Udruženja „Zemlja djece“.

Udruženje „Zemlja djeca“ traži da se nezakonito naplaćeni novac vrati i preusmjeri za gradnju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka. Takođe, traže da nadležni ispitaju ima li u svemu krivične odgovornosti, te da li i drugi domovi zdravlja naplaćivali duplo. Tuzlaci koji su potpisali peticiju, nisu optimisti.

U međuvremeneu dvostruka naplata dječijih ljekarskih uvjerenja je obustavljena. Odgovor na pitanje zašto su se u tako nešto nezakonito i nečasno upustili, u tuzlanskom Domu zdravlja nismo dobili. Danima već, na telefonske pozive i poruke nisu odgovarali ni direktor ni portparol.