Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obaviještena Vlada FBiH

Nezapamćen skandal u Naftnim terminalima FBiH: Revizorima zabranili da obave reviziju?!

naftni-terminali-ploce-fadil-novalic-delegacija-vlada-fbih-fena (1)

Predsjednik Uprave NTF-a Ploče Josip Tomić zabranio je djelovanje revizorima, a pozvao je hrvatske organe na lice mjesta. NTF Ploče je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH

Nezapamćen skandal desio se u prostorijama Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, firme u 100 postototnom vlasništvu Operatora Terminala FBiH, a koja je u 100 postotnom vlasništvu Vlade FBiH, kada je nedavno federalnim revizorima onemogućeno da obave planiranu reviziju.

Piše: A. DUČIĆ

Ta informacija potvrđena je za Fokus.ba u Uredu za reviziju institucija FBiH, zbog čega je ova neovisna federalna institucija obavijestila Vladu FBiH, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i zatim Operatoru Terminala (OTF) u svojstvu skupštine NTF-a, te komisiji u Federalnom parlamentu nadležnoj za reviziju.

Revizorski tim je, kako nam je rečeno, u skladu sa najavom, došao u sjedište NTF-a u Pločama 10. januara Međutim, dokumentacija nije bila pripremljena, „niti je subjekt revizije bio spreman na saradnju s revizorskim timom“.

– Osim što nije dozvolio obavljanje revizije, predsjednik uprave NTF-a gosp. Tomić (Josip op.a.) je pozvao u prostorije NTF-a svog advokata, policijskog inspektora za strance (koji je sačinio zapisnik ali revizorskom timu nije predočen), i inspektora rada ispred Državnog inspektorata Republike Hrvatske (koji je sačinio zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru i uručio revizorskom timu). Inspektor je članovima revizorskog tima više puta rekao da su mogli lično biti odgovorni za prekršaj, što je više ličilo na prijetnju i zastrašivanje, nego obavljanje posla u skladu sa zakonom. Sve ove okolnosti u prostorijama NTF-a imale su obilježje neprimjerenog ponašanja predsjednika uprave i namjere diskreditovanja Ureda za reviziju i njegovih zaposlenika. O svim dešavanjima u prostorijama NTF-a revizorski tim je sačinio službenu zabilješku – rečeno je za Fokus u Uredu za reviziju institucija FBiH.

Josip Tomić (desno)

S obzirom na to da nisu dobili odgovor, slali su urgencije da ih u što skorijem roku obavijeste o njihovom stavu i o poduzetim aktivnostima iz nadležnosti.

– Nakon toga, dobili smo zaključak Parlamentarne komisije koja traži od Vlade FBiH i Ministarstva energije da se hitno uključe u rješavanju nastale situacije u vezi planirane revizije NTF-a. Dobili smo i informaciju od Ministarstva energije da su tražili od OTF-a u svojstvu skupštine NTF-a kompletnu informaciju o poduzetim aktivnostima i aktivnostima koje namjeravaju poduzeti kako bi se uvažavajući pozitivne zakonske propise izvršila revizija NTF-a – rekli su iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Generalni revizor Dževad Nekić u izjavi za naš portal ističe da su smatrali da je neophodno da se obavi revizija u NTF-u s ciljem utvrđivanja namjenskog utroška budžetskih sredstava.

– Imajući u vidu da su „Naftni terminali Federacije“ d.o.o. Ploče u 100% vlasništvu „Operatora – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo, čije učešće u kapitalu sa 31. 12. 2020. godine iznosi 19.242.517 KM, te da je OTF u 100% vlasništvu Vlade FBiH i da se kontinuirano putem kapitalnog transfera odobravaju sredstva iz Budžeta Federacije BiH za povećanje osnovnog kapitala privrednog društva NTF putem OTF-a..

Posebno ako uzmemo u obzir trenutna dešavanja u vezi sa cijenama naftnih derivata i stanja raspoloživih rezervi, te činjenicu da se u ovo društvo kontinuirano ulažu značajna budžetska sredstva, neshvatljivo je da Vlada FBiH i resorno ministarstvo nisu promptno reagovali kako bi omogućili reviziju NTF-a, te imali uvid u finansijsko stanje i poslovanje tog društva kao i efekte uloženih sredstava – rekao je Nekić.

Dževad Nekić

Inače, u skladu s članom 12. Zakona o reviziji institucija u FBiH generalni revizor donio je godišnji plan revizije nakon konsultacije sa zamjenikom generalnog revizora, koji je dostavljen Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju kao informacija i objavljen na internet-stranici Ureda.

U skladu s članom 11. stav 3) Zakona o reviziji institucija u FBiH, nadležnost Ureda za reviziju, pored ostalog, obuhvata preduzeća u kojima država ima vlasnički udjel od 50% plus jednu dionicu ili više, kao i sredstva osigurana iz budžeta bilo kojoj drugoj instituciji, organizaciji ili tijelu, shodno članu 11. stav 2(f) Zakona.

Pismom najave od 7. 12. 2021. godine Ured za reviziju najavio je finansijsku reviziju NTF-a za 2021. godinu. NTF je dostavio odgovor 21. 12. 2021. godine u kojem navodi da je Ured za reviziju FBiH neovlaštena institucija za provođenje finansijske revizije, te je preporučio Uredu da se obrati Upravi Društva OTF u svojstvu Skupštine Društva NTF.

Ured za reviziju se 22. 12. 2021. godine pismeno obratio OTF-u, u svojstvu Skupštine NTF-a, dopisom kojim je traženo da se omoguće dalje aktivnosti na obavljanju finansijske revizije NTF-a.

OTF je 30. 12. 2021. godine pismeno tražio od NTF-a da dostavi traženu dokumentaciju Uredu za reviziju, ali NTF nije postupio u skladu s navedenim, i nije dostavio Uredu traženu dokumentaciju.