BiH

Širenje straha

Nezapamćen spin medija u Evropi: U BiH se nalazi 20.000 naoružanih migranata

05/11/2018

Austrijski list navodi da migranti pripremaju "nasilan proboj" iz Velike Kladuše ka EU

Austrijski list Kronen Zeitung, pozivajući se na izvore iz austrijskih sigurnosnih agencija, objavio je da se u BiH trenutno nalazi 20.000 naoružanih migranata spremnih na nasilan proboj u Evropu.

Inače, ovaj list je poznat po populističkim tekstovima, pogotovo kada je riječ o temama migracija te širenju straha i mržnje prema migrantima.

No, pisanje ovog lista prenijeli su brojni drugi mediji u Evropi, prvenstveno ruska agencija Sputnik, ali i mediji u Srbiji i BiH.

Tako navode da se 20.000 naoružanih migranata trenutno priprema za “proboj”, a nasilan pokušaj ulaska u Evropsku uniju kod Velike Kladuše planiran je uoči potpisivanja ugovora u UN-u koji se tiče sigurnosti u oblasti mirgacija. Konferencija po ovom pitanju trebala bi biti održana 10. decembra.

Nadalje, naglašavaju kako većinu od 20.000 migranata čine Pakistanci, Iranci i Alžirci, te da među njima skoro da i nema žena.

„Ovi muškarci su naoružani noževima, a neki od njih su već izazvali incidente, pa čak i napali graničnog policajca“, piše Kronen Zeitung.

U tekstu ovog lista navodi se i da austrijske vlasti nisu zabrinute u ovom trenutku, jer je konačni cilj ovih migranata doći u sjeverni dio Evrope, prvenstveno u Njemačku te zemlje Skandinavije, gdje migranti imaju bolje uslove za život i bolje su prihvaćeni u društvu.

Da je informacija o 20.000 naoružanih migranata koji pripremaju proboj u EU klasični spin, dovoljno pokazuju zvanični podaci bh. institucija i sigurnosnih agencija. Naime, od početka godine u BiH jeste ušlo 20.000 migranata, ali mnogi od njih već su napustili zemlju i uspjeli se prebaciti u EU.

Također, pripadnici sigurnosnih agencija u BiH u nekoliko navrata su zaticali hladno oružje kod pojedinih migranata, ali nikada u velikim količinama, niti kod brojnih migranata kako navodi austrijski list.

Komentari

Autor: A. Džano/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.