Nezavisni načelnici i gradonačelnici razgovarali o međusobnoj saradnji

neazvisni-nacelnici

Načelnik sarajevske Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je bio domaćin sastanka nezavisnih načelnika i gradonačelnika bh. općina i gradova koji su razgovarali o međusobnoj saradnji.

Hadžibajrić je u izjavi medijima sastanak okvalificirao kao druženje i ručak sa drugim kolegama da bi se napravio prvi kontakt, razmijenila iskustva, te razgovaralo o načinu na koji mogu pomoći jedni drugima u radu.

– Ono što vas, predpostvaljam, najviše interesuje, da li će tu biti govora o formiranju nekog političkog bloka koji će se eventualno praviti u nakom narednom vremenskom periodu, mogu reći da danas nismo planirali o tome da pričamo, već jednostavno da se dogovorimo u vezi daljnjih koraka i eventualno nekog novog sastanka koji bi možda bio za mjesec ili mjesec ipo dana – kazao je Hadžibajrić, podsjećajući da su načelnici i gradonačelnici tek prije nekoliko dana preuzeli cerifikate o dodjeli mandata.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je kazala da u ovom trenutku nema govora niti o osnivanju nove stranke, niti o pridruživanju nekom drugom političkom bloku.

– U ovom trenutku naš prioritet su naše lokalne samouprave, lokalne zajednice i naš rad. Mi imamo veliku obavezu prema građanima i bilo bi krajnje neozbiljno da se ja bavim visokom politikom, a ne njihovim problemima – kazala je Babić.

Nezavisni načelnici i gradonačelnici će stoga, kako je kazala, u ovom trenutku razgovarati kako da bolje rade i budu funkcionalniji u svom radu, te kako da eventualno predlažu izmjene zakona koji su se kroz njihovo iskustvo pokazali kao problem lokalnoj samoupravi, poput zakona o raspodjeli javnih prihoda i zakona o lokalnoj samoupravi.

– Mislim da nama u ovom trenutku nije potrebna politika da bi mi radili svoj posao. Dokazali smo da nam politika nije bila potrebna ni prilikom kandidature i izbora. Kada je riječ lično o meni, ja nemam ni želju, ni ambiciju da budem više član ikakve političke stranke kojom će neko komandovati i tražiti od mene ustupke. Ja želim da svoj posao radim časno, pošteno i u skladu sa zakonima i propisima ove države i u interesu građana i mislim da je to interes  i mojih kolega – kazala je Babić.

Naglasila je da cilj sastanka udruživanje nezavisnih načelnika i gradonačelnika kako bi svoj posao radili efikasnije i bolje.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je da se radi o njihovom prvom radnom sastanku.

–  Politika je sve u životu i sve opcije su otvorene. Bude li opstrukcija sa viših nivoa bit će opstrukcija i s naše strane. Šta ćemo mi u političkim smislu u budućnosti uraditi rano je govoriti, ali bitno je da su građani izborom nas, nezavisnih kandidata poručili da im je dosta partija jer su varale građane – naveo je Kasumović.

Načelnici Starog Grada, Bužima, Kalesije, Visokog i Bosanskog Petrovca, Goražda te gradonačelnik Zenice razgovarali su o udruživanju i saradnji.