Nezavisni odbor Skupštine KS: Podrška policijskom komesaru i Upravi policije

BiH

skupstina ks

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo je dao punu podršku policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Upravi policije u opredjeljenju da će u buduće sankcionirati, spriječiti i onemogućiti eventualne blokade saobraćajnica u Kantonu Sarajevo, u skladu sa zakonom.

Podrška je uslijedila nakon što je Nezavisni odbor na sjednici 15.marta razmatrao informaciju policijskog komesara koja se odnosi na poduzete mjere i radnje Uprave policije u vezi sa protestima demobilisanih boraca na području Kantona Sarajevo, u periodu od 28.februara do 1.marta, te planske aktivnosti Uprave policije za slučaj eventualnih ponovnih blokada saobraćajnica.

Ne ulazeći u opravdanost ili neopravdanost zahtjeva određenih populacija, Nezavisni odbor Skupštine KS je istakao da je apsolutno nedopustivo da se na nezakonit način ograničavaju ustavna prava svih ostalih građana Kantona Sarajevo.

Također, Nezavisni odbor smatra da policijski komesar i Uprava policije MUP-a KS trebaju u svim situacijama postupati isključivo u skladu sa zakonom i procjenama policijske struke, prenosi Press služba KS.