Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neregularnosti na konkursu

Ni FUP nije imun na nepotizam: Da li će kćerka člana komisije za prijem policajaca dobiti posao?

Federalna-uprava-policije-FUP (1)

Osporen i konkurs iz aprila, Odboru za žalbe prijavljeno da su se neki kandidati hvalili da su već dali novac

Nepotizam i rodbinske veze kao „kriteriji“ za zapošljavanje u javnom sektoru gotovo su svakodnevnica u Bosni i Hercegovini. Prema informacijama koje su dostavljene portalu Fokus.ba ni Federalna uprava policije (FUP) očito nije „imuna“ na ovu pojavu.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, u u proteklim mjesecima raspisana su dva konkursa za prijem policijskih službenika i na oba su primjećene određene neregularnosti zbog čega je obaviješten i Odbor za žalbe građana, nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH.
Posljednji konkurs koji je bacio sjenu na njegovo provođenje jeste onaj rapisan 28. maja za prijem ukupno 88 policijskih službenika i to 40 izvršilaca za Sektor uniformisane policije, te 40 izvršilaca za Specijalnu policijsku jedinicu, kao i dodatnih osam u činu „mlađi inspektor“.

Prema informacijama koje su nam dostavljene, među kandidatima koji su prošli kriterije Komisije za izbor policijskih službenika FUP-a je i kćerka člana komisije Marinka Kosorića, koji je visokorangirani službenik FUP-a. Ovo samo po sebi ne bi bilo toliko sporno da se Kosorić naprimjer izuzeo iz komisije.

Zbog ove informacije obratili smo se i aktuelnom prvom čovjeku FUP-a Ensadu Kormanu, koji je po funkciji v.d. direktora FUP-a budući da je izbor direktora već duže blokiran na federalnom nivou.

– Konkurs još nije završen i još niko nije primljen. Ne mislim da će ona biti uopšte primljena, ali evo do mene uopće nisu došle konačne liste. Žalbe su bile, policijski odbor je završio, dakle sada na ljekarski pregled ide 500 kandidata, jer je to sastavni dio testiranja. Na kraju se tek bira 88 kandidata. Svi će vjerovatno proći ljekarski pregled. Dakle nikakve veze nema što je ona otišla na ljekarsko, kada će poslije toga biti konačna lista i ja ću tek onda podvući crtu ispod najbolje rangiranih. Gledajte, ne možete vi zabraniti da se nečija djeca prijave. Mi smo svi u godinama kada naša djeca imaju uslove da konkurišu tako da je na konkursu sigurno bilo 30 ili 40 djece naših pripadnika – rekao je Korman za Fokus.ba

Kormana smo suočili i s informacijama odaslanim Odboru za žalbe građana vezano za neregularnosti kod provođenja konkursa iz aprila. Konkretno, 12. aprila je bila objavljena lista kandidata. Osobe koje su se bile prijavile, više njih, poslale su Odboru ovaj dopis te su među neregularnostima prijavili da su se pojedine osobe hvalile kako će biti primljeni zbog veza koje imaju, da su već dali novac, a da su kasnije i primljeni, što je potvrđeno i na listi odabranih kandidata. Međutim, Korman je rekao da se „može svašta navoditi“.

Marinko Kosorić, član Komisije za prijem policijskih službenika FUP-a, nakon što smo ga suočili s informacijom s kojom raspolažemo, izjavio je „nemam ja šta s vama pričati“.

-Konkurs nije završen, on je još u toku. Ja s vama na ovu temu nemam šta pričati. Te neke malverzacije o čemu pričate to mene ne interesuje. Konkurs je u proceduri, ja vam nemam nikakve informacije dati niti to želim. Te priče koje kruže, to me ne interesuje – rekao je Kosorić koji se čudio zbog čega se po ovom pitanju traže izjave od članova komisije.

Na ponovljeni upit šta je sa njegovom kćerkom koja je prošla dalje komisiju čiji je on član, rekao je:

-Neka vam taj ko vam je dao te informacije to objašnjava. Da li je moja kćerka predala ili nije, treba se i to zapitati.

Na naš upit da bude eksplicitan sa „da ili ne“, Kosorić je rekao: Ne želim o tome davati izjavu.