Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nicholas Hill: Politika skreće pažnju sa ekonomskih problema građana BiH

BiH

hill-nicholas

Zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill izjavio je danas u Banjoj Luci da su veliki problem s kojim se suočavaju građani BiH ekonomske politike, ali da pažnju s tog pitanju odvlače politike teme.

– Do one mjere dok se fokus drži na političkim pitanjima to je odvlačenje pažnje od ekonomski problema – ukazao je Hill u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

[pull_quote_right]Američka ambasada je u 2014. godini uložila 13.758.000 KM u projekte civilnoga društva koji će biti predstavljeni kroz programe inter-etničke saradnje, osnaživanja žena i programe malih grantova[/pull_quote_right]

On je danas u Banjoj Luci prisustvovao Sajamu na kojem su predstavljeni projekti 55 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hill je naglasio da nevladine organizacije igraju veoma važnu ulogu u demokratskom društvu i da je njihova nezavisnost ključna.

Ponovio je i da je Ambasada SAD-a bila zabrinuta zbog najava usvajanja zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS.

– Drago nam je da taj zakon na kraju nije usvojen, a nastavit ćemo pratiti dešavanja po tom pitanju – dodao je američki diplomata.

Posjetioci sajma nevladinih organizacija u Banjoj Luci imali su priliku informirati se o rezultatima projekata realiziranih uz pomoć američke ambasade, a među prisutnima su biti i predstavnici Ambasade SAD-a, Fondacije Mozaik i Grada Banja Luke.

Američka ambasada je u 2014. godini uložila 13.758.000 KM u projekte civilnoga društva koji će biti predstavljeni kroz programe inter-etničke saradnje, osnaživanja žena i programe malih grantova.

Sajam je prilika da se podstaknu i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, da bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u njihovim zajednicama.

Organizatori događaja su Fondacija Mozaik u saradnji s Ambasadom SAD-a u Sarajevu.