Potvrđeno iz MUP-a

Nidžari Ahmetašević prekršajni nalog od 501 KM zbog dva prekršaja

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a, kazao je da je izdat prekršajni nalog i izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 501 KM za dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mir

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je Nidžari Ahmetašević prekršajni nalog u iznosu 501 konvertibilna marka (KM) zbog dva prekršaja, dok je protiv dvojice policajaca koji su je uhapsili – Senada Hebiba i Radenka Žarkovića – otvorena unutrašnja istraga, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Pravni zastupnik Nidžare Ahmetašević najavio je traženje sudskog odlučivanja.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a, kazao je da je izdat prekršajni nalog i izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 501 KM za dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Jedan prekršaj je omalovažanje ovlaštenih službenih lica i ometanje u radu, a drugi je odbijanje postupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika”, rekao je Hadžiabdić.

On nije za BIRN BiH mogao detaljnije reći kojim tačno postupcima je Ahmetašević ometala rad policajaca, objasnivši da nema pred sobom sadržaj prekršajnog naloga kako bi dao konkretniji odgovor.

On je pojasnio da će prekršajni nalog Ahmetašević biti poslan putem pošte. Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistkinja, privedena je u subotu, 6. marta, kada je, kako se može vidjeti na videu koji je objavila organizacija Transbalkanska solidarnost, snimala dvojicu policajaca dok izdaju kazne za parkiranje. Brojne domaće i međunarodne organizacije kritikovale su odluku o njenom privođenju kao i ponašanje dvojice policajaca koji se na videu mogu čuti kako joj govore “budalo” te kako će je “odvesti u Jagomir”, psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

Nekoliko sati nakon hapšenja ona je puštena na slobodu, poslije čega je saopćeno kako će protiv dvojice policajaca biti pokrenuta unutrašnja istraga i da je Ahmetašević pokrenula žalbu na njihovo postupanje.

Hadžiabdić je za BIRN BiH potvrdio da je otvorena unutrašnja istraga protiv Hebiba i Žarkovića i o svemu upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo.

“Otvorena je unutrašnja istraga protiv policijskih službenika s ciljem utvrđivanja njihove eventualne disciplinske odgovornosti”, kazao je Hadžiabdić.

Željko Mijatović, predsjedavajući Odbora za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, rekao je da je na bazi objavljenog snimka vidljivo da postoji dovoljno osnova za pokretanje istrage da se utvrdi šta je bio uzrok “njihovog nesporazuma – je li to bilo zato što je ona snimala ili je prije početka snimka bilo nekih drugih događaja”.

“Još nisam pročitao njenu žalbu, koju je dala u Odjeljenju unutrašnje kontrole, upravo mi je dostavljena. Ostalo će se ići u istragu pa ćemo prikupiti dokumentaciju, pa ćemo vidjeti šta se desilo, je li to bio osnovani prekršajni nalog itd. To je vrlo teško cijeniti, to je uvijek u nadležnosti, u domenu suda kad se izda prekršajni nalog jer svaka stranka ima pravo na sudsko odlučivanje ako je nezadovoljna prekršajnim nalogom po bilo kom osnovu”, kazao je Mijatović.

Naglasio je da se Odbor niti unutrašnja kontrola previše ne referira na te svari pošto postoji drugi oblik pravne zaštite, već da se fokusiraju da li je bilo suvišnih komentara.

“Da li je bilo ružnih riječi kao sada što je bilo. Naravno da se ocijeni ocjena zakonitosti lišenja slobode, upotrebe sredstava prinude, to opet rade neki drugi organi unutar MUP-a, a taj se izvještaj dostavlja Odjeljenju unutrašnje kontrole radi eventualne procjene da li je to sve urađeno u skladu sa zakonom ili nije”, objasnio je Mijatović.

On je istakao da opće odredbe o zabrani snimanja aktivnosti policijskih službenika na terenu nema.

“Građani su snimali momenat od mjesta lišenja slobode do auta s druge strane ulice i ona, u tom momentu kad su joj stavljali lisice, nije više davala nikakav otpor”, rekao je on.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je saopćeno kako je Ahmetašević oko 13 sati u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu “narušila javni red i mir na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica, ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo”.

“Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira, ista je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode”, navedeno je na stranici MUP-a.

Muhamed Čučak, pravni zastupnik Ahmetašević, kazao je da ni on niti njegova klijentica još nisu zvanično upoznati s prekršajnom prijavom.

“Ja to nisam dobio, a isto tako nisam obaviješten od Nidžare da je njoj uručen prekršajni nalog za bilo koju radnju narušavanja javnog reda i mira, barem do ovog trenutka dok razgovaramo. S obzirom na sveukupne okolnosti, mi nećemo prihvatiti taj prekršajni nalog, već ćemo tražiti sudsko odlučivanje o tome. Što u konačnici znači da će pred sudijom za prekršaje biti zakazano ročište na koje će predstavnik MUP-a doći, i mi ćemo se odazvati pozivu, iznijet ćemo svako svoju argumentaciju, dokaze i u konačnici Sud će odlučiti da li ima elemenata prekršaja i odrediti odgovarajuću sankciju u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Čučak.

Željko Mijatović je za BIRN BiH kazao da su se protiv dvojice policajaca ranije vodili postupci po žalbama građana, ali da se ne može sjetiti detalja ovih postupaka niti njihovih ishoda.

“Da li su bile osnovane, bez dovoljno dokaza ili neosnovane, ne mogu se sjetiti”, rekao je Mijatović.

Hažiabdić je kazao da u ovom tenutku ne može dati precizne podatke da li su protiv ovih policajaca ranije vođeni disciplinski postupci. On je objasnio da osoba uhapšena zbog prekršaja može biti zadržana 12 sati te da su se dešavali slučajevi hapšenja za prekršaje ukoliko osobe nastavljaju da vrše radnje koje policija kvalifikuje kao prekršaje.

Advokat Čučak rekao je da on nama nikakvih saznanja o policijskim službenicima koji su lišili slobode Ahmetašević.

“Ni meni ni Nidžari nije poznat ni identitet tih policijskih službenika s obzirom da, kako sam obaviješten od Nidžare, oni nisu na odgovarajući način nosili ni policijsku akreditaciju na vidnom mjestu, tako da ona nije vidjela njihova imena, a s druge strane oni joj to nisu na njen upit željeli ni reći. Tako da ja nisam mogao dobiti informaciju ko su konkretno ta lica, tako da nisam mogao ništa saznati da li je eventualno protiv njih bilo drugih prijava internoj kontroli zbog njihovog eventualno neprofesionalnog ponašanja”, kazao je Čučak.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su naknadno saopćili da odbacuju navode kako je Ahmetašević privedena zbog svog aktivizma ili novinarskog posla.