Istočno Sarajevo

Nigerijski studenti hoće kući: Ne želimo u Hrvatsku, plašimo se njihove policije!

Studenti Nigerija 1

Dvojica nigerijskih studenta trenutno se nalaze  u Istočnom Sarajevu, u prostorijama Centra za poslove sa strancima BiH

Nakon što je Žurnal objavio priču dvojice nigerijskih studenata da ih je hrvatska policija nelegalno prebacila u Bosnu i Hercegovinu, Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu smješteni su u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH odbacili su optužbe nigerijskih studenata da ih je hrvatska policija nelegalno prebacila u BiH.

U razgovoru za Žurnal, studenti kažu da ne mogu da vjeruju šta im se dešava i odgovorili su na optužbe hrvatskih medija i policije, piše Žurnal.

-Uplašeni smo, govorili smo istinu šta nam je hrvatska policija uradila. Optužili su nas da lažemo jer želimo azil u Hrvatskoj. Mi smo bili legalni u Hrvatskoj, da smo htjeli tražiti azil mogli smo ga zatražiti jer smo imali vize, kaže Kenneth Chinedu.

Dvojica nigerijskih studenta trenutno se nalaze  u Istočnom Sarajevu, u prostorijama Centra za poslove sa strancima BiH. Kažu da su čitavo vrijeme u pritvoru.

-Policija nas je ispitivala, rekli smo im šta se desilo, od tada smo ovdje. Ne možemo izlaziti vani, nismo dobro. Želimo pomoć, neka nam neko pomogne, neka nas pošalju kući odmah ili neka nam omoguće da u pratnji UN predstavnika budemo vraćeni u Hrvatsku. Nećemo u Hrvatsku bez predstavnika UN-a, kaže Alexandro.

Nigerijski studenti u razgovoru za Žurnal tvrde da su uplašeni.

– Ako nas žele poslati u Hrvatsku, moramo biti u pratnji UN-a. Porekli su sve ono što smo ispričali da su nam uradili. Treba nam neko da u svakom momentu bude s nama i da prati šta se dešava. Plašimo se povratka u Hrvatsku nakon svega što su nam uradili. Rekli smo istinu i ostajemo pri tome!

Nigerijski studenti mole vlasti u BiH da što hitnije riješe njihovu situaciju jer nisu svojom voljom nelegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu.