Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihada nikad nije imala nijedan dokument: Jednostavno me nema

nihada3333

Potresnu priču o tome kako nikada u životu nije imala niti jedan dokument podijelila je 24-godišnja Nihada Gegić koja je rođena u Prizrenu, a živi u Sarajevu.

Jednostavno me nema, kaže Nihada za Federalnu televiziju.

Nema nikakva prava, socijalno, zdravstveno, ni mogućnost zapošljavanja, ne može se čak ni udati ni putovati, a svaki dan strahuje i od izlaska iz kuće.

“Bojim se da me će policija zaustaviti”, priča.

Nihada je rođena u bolnici u Prizrenu na Kosovu 1994. godine, gdje su joj roditelji završili kao izbjeglice. Po završetku rata 1997. godine vraćaju se svi u Sarajevo. Iako po našim zakonima po porijeklu roditelja Nihada se smatra državljankom BiH, formalno nikada nije mogla dobiti državljanstvo i samim tim niti jedan drugi dokument. Razlog, naša administracija ne priznaje rodni list s teritorije Kosova.

“Nemam ništa, imam rodni list, ali to mi ne priznaju ovdje”, kaže Nihada.

Problem je u zakonima, odnosno procedurama, tvrde iz udruženja „Vaša prava“, koji pomažu i Nihadi. Uputili su i inicijativu za izmjenu federalnog zakona o matičnim knjigama rođenih, po kojem se danas upis može izvršiti samo na osnovu isprave stranog dokumenta, što je greška – kažu.

“Da se kaže da može i na osnovu drugih dokaza, npr., na osnovu potvrde iz bolnice, na osnovu dokumenata roditelja, izjava svjedoka”, kaže Bakir Mrkonja iz Udruženja „Vaša prava“.

Apsurno je, tvrde, zašto dokumente vezati za političko priznanje Kosova. To baš i ne mora da ima veze.

“Koliko mi je poznato, Srbija je priznala te dokumente više nego BiH”, dodaje Mrkonja.

I zajednica Albanaca u BiH tvrdi da ovi problemi nemaju veze s državnim priznavanjem Kosovo. “To su apsurdne stvai – vezati dokumente za priznanje Kosova. Pet članica Evropske unije nije priznalo Kosovo pa nemamo problem s dokumentima. Iza svega stoji politika”, ističe Muharrem Zejnullahu iz Zajednice Albanaca u BiH.

Uputili su zahtjev Predsjedništvu i drugim institucijama BiH da samo ispoštuju svoju odluku koju su davno donijeli. “Sve što dogovore Beograd i Priština da bude prihvatljivo i za BiH”, kaže Zejnullahu.

I tako, zbog nečeg za šta uopće nije kriva Nihada, kada smo je pitali zna li čija je državljanka, odgovara:

“Izgleda, ničija. Ne znam ni ja.”