Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MALCom d.o.o Sarajevo

Nije Djed Mraz, ali jeste Elektroprivreda BiH: Omiljenoj firmi dodijelili 13,5 miliona!

elektroprivreda bih
Foto: D.B/ Fokus.ba
Elektroprivreda BiH, cijena struje ide gore?!

Početkom ove godine, još uvijek federalni premijer Fadil Novalić je onako kako samo on zna, optimističnim riječima poručio stanovnicima Federacije BiH da slijedi poskupljenje električne energije u stilu „neće poskupjeti, samo ćemo povečati cijenu“. Novalić naravno neće tražiti uzroke u neracionalnom trošenju Elektroprivrede BiH, zaključno sa tenderima posljednjih dana. Sponu MALComa sa Elektroprivredom BiH, nakon SDA dopunjava Džemo Borovina, savjetnik generalnog direktora

Nije Djed Mraz, ali jeste Elektroprivreda BiH uljepšala prednovogodišnje dane firmi MALCom d.o.o Sarajevo. Za četiri radna dana od 22.do 27. decembra dodijelila im je poslove vrijednosti 13,5 miliona maraka bez PDV-a. Kablove, transformatore, stubove, sve je to požurila nabaviti Elektroprivreda BiH i to pregovaračkim postupkom. Sumnja li to uprava da bi izborom nove federalne vlade i resornog ministra moglo slijediti imenovanje novog saziva ili je pak zaista hitnost potrebe za navedenom opremom uzrokovala užurbanu višemilionsku nabavku?

Samo za neupućene može biti iznenađenje izbor firme MALCom. Davno su federalni revizori ukazali da postoji „neka tajna veza“ Elektroprivrede BiH sa vlasnikom Enverom Malagićem, jednim od mnogih tajkuna izniklih pod okriljem SDA stranke, piše Žurnal.

Prisjetimo se 2007. godine kada je MALCom sa Elektroprivredom BiH prometovao 12 miliona maraka, „sitnicom“ u odnosu na sadašnjih 13,5 miliona za 4 dana. Revizori su tada ukazali da je nabavka betonskih stubova vrijednosti oko 6,5 miliona dodijeljena firmi MALCom iako je postojao ponuđač sa 2,5 miliona maraka jeftinijom cijenom. Pri tome, eliminisan je učesnik od koga je MALCom kupovao te iste stubove!

Malagić je u međuvremeno osnovao nekoliko građevinskih firmi u BiH i Hrvatskoj, a u žižu javnosti dospio je nakon najave gradnje stambenog objekta u centru Sarajeva na mjestu bivšeg hotela „Pošta“. Firma MALCom inače je većinski vlasnik „Bosnia hotela i restorana“ u Sarajevu.

Sponu MALComa sa Elektroprivredom BiH, nakon SDA u današnje vrijeme dopunjava Džemo Borovina, bivši izvršni direktor za snabdjevanje i trgovinu, a sadašnji savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije.

Žurnal je pisao kako je Elektroprivreda BiH raspisala tender vrijedan 180.000 maraka kako bi priključila privatnu solarnu elektranu firme „BMB Solar“ na elektrodistributivnu mrežu iako u tom periodu “BMB Solar” nije imao dozvolu za proizvodnju električne energije ili bio barem podnositelj zahtjeva!

Navedeni savjetnik generalnog direktora Džemo Borovina prethodno je svoj suvlasnički udjel preregistrovao na sina. Treba li naglasiti da je posao za nabavku opreme za priključak povjeren firmi MALCom, ovoga puta u kooperaciji sa „Siming trade“.

Početkom ove godine, još uvijek federalni premijer Fadil Novalić je onako kako samo on zna, optimističnim riječima poručio stanovnicima Federacije BiH da slijedi poskupljenje električne energije u stilu „neće poskupjeti, samo ćemo povećati cijenu“. Novalić naravno neće tražiti uzroke u neracionalnom trošenju Elektroprivrede BiH, zaključno sa tenderima posljednjih dana. O svim tim „neophodnim nabavkama sa povoljnom cijenom“ Žurnal je više puta pisao.