Nermin Nikšić

Nije nikad ni bilo dileme hoćemo li ući u koaliciju sa SDA – nećemo

nermin_niksic

Nikšić negira da je SDP podijeljen po pitanju koaliranja sa SDA

Gost Nikoline Veljović u ovosedmičnom izdanju Kopče bio je Nermin Nikšić.

Neposredno nakon maratonske sjednice SDP-a koja je trajala šest sati, Nermin Nikšić je na TV1 otkrio o čemu je razgovarao sa stranačkim kolegama. Međutim, iako su mediji sjednicu okarakterisali kao jedno od prelomnih, zahvaljujući podijeljenim stavovima unutar SDP-a o odluci BH Bloka da zauzme ulogu opozicije u vlasti, Nikšić smatra da je ovo bila jedna ‘sasvim redovna sjednica’.

Nikšić negira da je SDP podijeljen po pitanju koaliranja sa SDA.

– Ma nije podijeljena [odluka]. Nije nikad ni bilo dileme hoćemo li ući u koaliciju sa SDA – dakle, nećemo. Rekli smo vrlo jasno i precizno. SDP pojedinačno, kao politička partija, sami sa rezultatom koji smo ostvarili sigurno nećemo učestvovati u vlasti na bilo kojem nivou, samo sa SDA ili samo sa HDZ-om, izjavio je Nikšić.

Kako navodi, postoji mogućnost da se otvore razgovori sa etnonacionalnim strankama, ali tek ako dođe do konsenzusa unutar BH bloka.

– U jednom trenutku smo otvorili priču i rekli da smo kao SDP spremni, uvažavajući rezultat koji smo ostvarili zajedno kao BH blok, ukoliko unutar BH bloka postoji konsenzus – spremni smo razgovarati o mogućim scenarijima i uslovima s kojima bi otišli i otvorili razgovore sa etnonacionalnim strankama o formiranju vlasti na višim nivoima, navodi Nikšić.

Konkretan odgovor na pitanje Nikoline Veljović o odnosima i prioritetima, odnosno o važnosti ciljeva BH bloka iznad SDP-ovih, Nikšić nije dao. Napomenuo je da vrijednost BH bloka ne može biti posmatrana na taj način jer se radi o budućnosti političke scene u Bosni i Hercegovini i da se treba tražiti način, te da opstanak BH bloka podrazumijeva i neke teške odluke.

– Odluka koju je donio BH blok (odlazak u opoziciju, op.a.) nije bila nimalo lagana. Jako smo puno argumenata uzeli i najveći kamen spoticanja da donesemo odluku da smo opozicija je bila situacija u Tuzlanskom kantonu. Situacija u Tuzlanskom kantonu ne može se se ni na koji način porediti sa situacijom koju imamo u Kantonu Sarajevo.

Ja ne želim da suprotstavljam kantonalne organizacije jednu drugoj, ko nam je važniji, šta nam je važnije. Ono što je vrlo važno nama u SDP-u je da je kantonalna organizacija SDP u Tuzlanskom kantonu ostvarila i pojedinačnu pobjedu. U Kantonu Sarajevo pojedinačnu pobjedu je ostvarila SDA. U TK SDP. U Kantonu Sarajevo BH blok kao blok ima više nego SDA, a u Tuzlanskom kantonu BH blok također ima najviše.

Imamo dvostruku pobjedu i Bh bloka i SDP-a. Mi sada imamo tri bloka na sceni u TK. (…) BH bloku fale tri zastupnika, a vlast se može napraviti kombinacijom tri bloka (BH blok, SDA-Stranka za BiH, PDA-SBB, op.a.). Ovo je teška odluka (odlazak u opoziciju, op.a.) jer imamo odgovornost prema 50000 birača koji očekuju da mi kao najjača politička partija preuzmemo odgovornost”, rekao je Nikšić, piše TV1.

Kompletnu emisiju pogledajte u nastavku.