Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Nijedan dio BiH neće biti pošteđen nevremena: Orkanski vjetar, pljuskovi i led

Oblaci oluja
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Ilustracija

Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga

U Bosni i Hercegovini će danas jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu.

Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga.

U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 22 stepena.

Upozorenje BIHAMK-a

Meteorolozi upozoravaju na jake udare vjetra i padavine, tako da se savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala.

Posebno se izdvajaju magistralni put Jajce- Banja Luka (Podmilačje) i Olovo- Kladanj (Karaula) gdje je došlo do rušenja stabala, što ugrožava bezbjedni saobraćaj, upozoravaju iz BIHAMK-a.

Olujni udari

Slijedi burno vrijeme u naredna 24 sata, sapćio je sinoć BHmeteo.

Od noći na petak pa do petka navečer sve krajeve naše zemlje očekuju jaki do olujni udari južnog i jugozapadnog vjetra jačine uglavnom između 50 i 70 km/h. Lokalno udari vjtra mogu dostizati i do oko 90 km/h, a na planinama preko 100 km/h.

Slijedi burno vrijeme u naredna 24 sata. Od noći na petak(03.11.) pa do petka navečer SVE krajeve naše zemlje očekuju…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, November 2, 2023

Pored jakog vjetra od jutarnjih sati petka sa zapada slijedi prodor hladne fronte koja će donositi padavine. Najprije u jutarnjim satima u zapadnim dijelovima Bosne i u Hercegovini, a kasnije u toku petka padavina će biti prolazno širom zemlje. Kiša, pljuskovi i lokalno grmljavina. Lokalno je moguće i nevrijeme uz obilniju kišu za kratko vrijeme, olujan vjetar i sitan led.

Nakon burnog petka, u subotu mirnije i pretežno sunčano vrijeme. Onda u nedjelju repriza petka uz jake do olujne udare južnog vjetra i padavine.

Narandžasti alarm

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) od sinoć je na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu.

Iz FHMZ su izdali upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Također, kako navode, postoji mogućnost i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

-Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH.

Padavine se uglavnom očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne i u tim dijelovima će, osim za vjetar, biti na snazi i alarm za padavine – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: – Udari vjetra od drugog novembra od 20 sati do trećeg novembra do 15 sati.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima, češćim na području Hercergovine. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

U nedjelju ponovo jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove, grmljavinu i vjetrovito vrijeme. Očekuje se jako jugo sa olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.