Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije nakon presude

Nijedna kazna, presuda, a kamoli novac, ne mogu nadomjestiti prazinu, tugu i bol za njihovim najmilijim

majke srebrenice (1)

Od naredne sedmice, samo 350 preživjelih žrtava genocida može podnijeti zahtjev Vladi Nizozemske koja je odredila ko ima pravo na isplatu odštete

Dan poslije konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću u Memorijalnom centru u Potočarima muk, tišina i bijeli nišani do sada ukopane 6.582 žrtve dokazanog i potvrđenog genocida u Srebrenici koji se dogodio u ljeto 1995. godine. Pravda je djelimično zadovoljena, rekle su za FTV majke, dodavši da nijedna kazna, presuda, a kamoli novac, ne mogu nadomjestiti prazinu, tugu i bol za njihovim najmilijim.

„Ja živim u strahu u Srebrenici. Puna je Srebrenica Mladića i Karadžića još, koji su me bacali kao rukavicu kod moje kuće i nemam šta da kažem. Kako da živim?“, kaže za FTV Mejra Đogaz, članica Udruženja Majke Srebrenice.

Ovo je pitanje na koje Mejri Đogaz kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijeni suprug, tri sina i unuk niko ne može dati odgovor. Niko joj ne može nadoknaditi čežnju i bol za ubijenim članovima porodice. I Mejra nije jedina. I druge majke nose istu patnju. No, pravda konačnom presudom djelimično zadovoljena.

„Ali evo, hvala Bogu dobro je. Pored ovolikih nišana moramo reći da je dobro“, govori kroz suze Bida Osmanović, majka iz Srebrenice.

Za Mladića porodice ubijenih, ali i preživjele žrtve, kažu da je balkanski Hitler. To najbolje zna i Sadik Ahmetović koji je 1995. godine preživio Marš smrti.

„Iza Hitlera nije ostalo ništa. Iza Mladića je ostala Republika Srpska, ostala ideologija, ostalo je negiranje genocida, ostalo je glorificiranje ratnih zločinaca“, rekao je Ahmetović, preživjeli iz marša smrti 1995. godine.

„Ono što brine jesu tekovine ovih ideologija i ono čemu mi svjedočimo danas u Bosni i Hercegovini, jeste da se još uvijek smatra u dobrom dijelu srpskog naroda da su ovi ljudi heroji“, poručuje Ćamil Duraković, predsjednik SO Srebrenica.

Od naredne sedmice, samo 350 preživjelih žrtava genocida može podnijeti zahtjev Vladi Nizozemske koja je odredila ko ima pravo na isplatu odštete. Iako je više od 8.000 nevinih muškaraca ubijeno. Vrhovni sud ove zemlje prije dvije godine donio je presudu da je ova zemlja nezakonito postupila, jer nije ponudila izbor grupi od 350 bosanskih muslimana da ostanu u UN-ovoj bazi.