Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delegat u domu naroda

Nikola Špirić jedno priča, drugo radi

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. Nikola SpiricrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Šesterica državnih parlamentaraca koja su stekla pravo na visoke otpremnine imala su priliku da tokom mandata promijene zakon koji im to omogućuje. Protiv su glasali Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Dragan Čović

Nikola Špirić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u martu ove godine je ostvario pravo na otpremninu od 30 hiljada maraka, jer je stekao uslove za penziju. Kaže da bi promijenio zakon koji parlamentarcima omogućuje visoke otpremnine kad bi za to imao priliku, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

“Kad bi Nikola Špirić mogao sam da mijenja zakone – zakon bi bio promijenjen”, kazao je za N1 televiziju. Međutim, on nije bio iskren. Imao je priliku da to uradi više puta, ali je uvijek glasao protiv.

Naime, delegati Državnog doma naroda su se 2020. godine posljednji put izjašnjavali o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH na osnovu kojih bi im otpremnine bile smanjene sa 30 na oko 12 hiljada maraka.

Uz Špirića su protiv ovog prijedloga, od parlamentaraca koji su u martu ostvarili pravo na otpremninu, glasali i delegati Lazar Prodanović iz SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH. Uz njihova tri glasa otpremnine parlamentarcima su mogle biti smanjene.

Otpremnine za zaposlene penzionere

Osim njih, još trojica političara su ostvarila pravo na otpremninu od po gotovo 30 hiljada maraka, jer su stekla uslove za odlazak u penziju: delegat Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, te zastupnici Dragan Mektić iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Otpremnina iznosi šest neto plata, a isplaćuje se da bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija. Zbog visokih prosječnih plata (oko 4.800 KM), za otpremnine šest delegata i zastupnika se izdvaja gotovo 174 hiljade KM. Nakon što im otpremnine budu isplaćene, njih šesterica mogu podnijeti zahtjeve za sticanje statusa stalnih zaposlenika u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao što su to radile i njihove kolege.

Funkcionerima penzije za džeparac

Predlagač izmjene Zakona, zastupnik u Državnom parlamentu Damir Arnaut iz Naše stranke kaže da je svrha otpremnine da radniku olakša tranziciju sa plate na penziju.

“Mi ovdje govorimo o ljudima koji tranziciju i nemaju. Naprotiv, oni primaju ogromnu platu, uzmu basnoslovnu otpremninu, a već idući dan ponovo zasnuju radni odnos i ne samo da nastave primati tu ogromnu platu, već od tog dana počnu primati i natprosječno visoku penziju”, rekao je Arnaut.

On kaže da je Špirić tri puta glasao protiv ovog zakona: „Dakle, Nikola Špirić laže. U prošlom sazivu je u Predstavničkom domu u svakoj fazi glasao protiv ovog zakona”.

Arnaut je istakao da je Zakon na glasanje uputio peti put, da će uskoro u Dom naroda, i da će Špirić ponovo imati priliku da glasa.

Špirić kao delegat u Domu naroda ima mjesečna primanja oko 6.100 KM, što uključuje platu, topli obrok, naknadu za odvojeni život i paušal.

Špirić je jedan od bogatijih delegata u Državnom parlamentu. U imovinskom kartonu 2018. je naveo da, osim naslijeđene kuće te stana i poslovnog prostora koje je procijenio na 350.000 KM, na bankovnom računu ima i 752.000 KM.