Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Nikšić: Dat ćemo sve od sebe da spasimo “Zrak” i svako radno mjesto

Nermin nikšić zrak
Foto: Almir Razić/FENA

Nikšić je obećao da će dati sve od sebe kako bi se probalo spasiti “Zrak” kao i svako radno mjesto, dodavši da o “konkretnijim detaljima još ne može govoriti”

Vlada Federacije BiH će sutra na sjednici ponovo imati informaciju po pitanju stanja u preduzeću Zrak i uputiti dopis Kantonalnom sudu KS jer su informacije koju smo dobili danas potpuno neprihvatljive, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić povodom aktuelne situacije u preduzeću Zrak gdje je danas održan sastanak sa predstavnicima preduzeća i sindikata.

– Insistirat ćemo da se žalba riješi u zakonskom roku koji je 15 dana. Vlada će u svom dopisu Kantonalnom sudu reći svoj stav. Na osnovu onog što smo čuli danas, ne mogu da vjerujem kako se dovedemo u ovakvu situaciju da firme sa perspektivom i mogućnošću da rade životare, naveo je Nikšić.

Sastanak u ministarstvu

Kako je dodao Nikšić, nakon današnjeg sastanka, planira se i sastanak u nadležnom ministarstvu kojem će biti pozvani stečajni upravnik, predstavnici firme, predstavnik sindikata, advokat.

Napomenuo je ugovor ove firme sa austrijskom kompanijom – dodavši kako će po tom pitanju saslušati stečajnog upravnika, te da bi bilo neprihvatljivo ‘da ga nije briga kako će se situacija s tim ugovorom završiti’.

Nikšić je obećao da će dati sve od sebe kako bi se probalo spasiti “Zrak” kao i svako radno mjesto, dodavši da o “konkretnijim detaljima još ne može govoriti”.

“Situacija nije dobra”

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić naglasio je da je opredjeljenje i vlasti i radnika da se firma spasi, no kako navodi, situacija nije dobra.

– Dat ćemo se od sebe da spasimo firmu, ali nam za to treba i dobra namjera svih drugih u ovom procesu, rekao je Lakić.

V.d. direktora Edin Čano naveo je da je stečajni upravnik radnicima jučer uručio otkaze koji nisu validni i nemaju broj ugovora, te da otkaz nije potpisao niti jedan radnik, kao i to da će nastaviti raditi.

– Ima lijeka za “Zrak”, ali je nama vrijeme kritično. Ako će se žalba rješavati u novembru, onda je to za nas skroz nepovoljno. Najbitnije je da Vlada FBiH uputi dopis Kantonalnom sudu, naglasio je Čano i dodao da su u planu krivične prijave za kršenje sudskih rješenja.