Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp

Nikšić: Dodikovi bek-vokali iz HNS-a najavljuju pravljenje Donjecka i Luganska na jugu BiH

Sarajevo: Nermin Nikšić ponovo izabran za predsjednika SDP-a
26.05.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nermin Niksic novi stari predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP). Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nikšić je izrazio zahvalnost prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH kazao je da su sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana.

Nikšić je izrazio zahvalnost prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli.

“Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista. Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države”, navodi Nikšić.

Traži brzu reakciju na sinhronizovano rušenje države.

“Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija. Reakcija na sinhronizovano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna. Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini. Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU. SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno”, kazao je Nikšić.