Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDP-a

Nikšić: Dogovorili smo četiri zakona. Tražit ćemo odmah datum otvaranja pregovora

Foto: Hazim Aljović/FENA

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sastanka delegacija stranaka koje čine vlast na državnom nivou

Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) danas su održali sastanak u zgradu Parlamenta BiH, na kojem su nastavile razgovore o reformama koje su neophodne za početak pregovora o članstvu BiH u EU.

U tom pogledu, izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu.

Nakon sastanka prisutnima su se obratili lideri vladajućih stranaka.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sastanka delegacija stranaka koje čine vlast na državnom nivou.

Nikšić je u svom obraćanju naveo da su dogovorili četiri zakona, s tim da je zakon o sprečavanju pranja novca usaglašen, ali će čekati usaglašavanje još tri.

– Danas smo dogovorili tri radne grupe, da do kraja iduće sedmice, da idu član po član i pokušaju usaglasiti tekstove Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH – rekao je Nikšić i dodao:

– Čini mi se da smo sve bliži svaki put kad se sastanemo. Ono što je također stvar našeg konsenzusa je da ćemo inzistirati na tome da odmah dobijemo datum otvaranja pregovora kako bismo vidjeli da ono što radimo prepoznaje i Evropska unija.