Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Ovo je historijski događaj na političkoj sceni BiH

nermin niksic

Dosadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić osvojio je 12.508 glasova, ili 64,41 posto od 19.568 dosad obrađenih glasova na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a, potvrđeno je večeras na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, Nikšićev protukandidat Jasmin Imamović osvojio je 4.689 glasova, Miro Lazović 1.243, Emir Đikić 586 i Svetozar Pudarić 392 glasa.

nermin niksic sdp

Novi/stari predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da se radi o velikoj pobjedi ove stranke, koja je još jednom pokazala da je jedinstvena porodica, spremna i kadra realizirati i najteže zadatke.

Podsjetio je da su unutarstranački izbori provedeni po principu “jedan član, jedan glas”, nazivajući to historijskim događajem na političkoj sceni BiH.

sdp niksicUz očekivanje da će uslijediti daljnje jačanje SDP-a kao stožera za okupljanje ljevice u BiH, Nikšić je pozvao članstvo na maksimalan angažman na ostvarivanju programskih ciljeva i jačanju jedinstvene države BiH.

Iskazao je zahvalnost svim članicama i članovima SDP-a koji su se evidentirali ili reevidentirali u periodu od vanrednog kongresa, kao i svima koji su danas sudjelovali na izborima, te posebno onima koji su glasali za njega i politički program koji zastupa.

Nikšić je istakao kako njegova pobjeda znači i jačanje jedinstva u SDP-u BiH.

“Niko nije poražen u utrci za predsjednika. U SDP BiH ima mjesta za sve i ovo je pobjeda SDP BiH”, kazao je.

Dodao je da predstoji rad na platformi ujedinjenja ljevice, te da jak SDP doprinosi jačanju i BiH.

niksic sdp“Ujedinjenje ljevice predstavlja ostvarenje sna svih onih koji sanjaju jedinstvenu i jaku BiH”, zaključio je Nikšić i naglasio kako je ovo velika pobjeda socijaldemokratije u BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je da je pravo glasa imalo 27.000 članova ove stranke, te da ga je, prema prvim preliminarnim rezultatima iskoristilo nešto više od 20.000 članova, čime je zabilježana izlaznost oko 75 posto.

Istaknuo je da žalbi na izborni proces nije bilo i dodao je da se u toku noći, odnosno jutra očekuje do 700 glasova koji ni na koji način ne mogu značajnije utjecati na konačni rezultat.

Inače, unutarstranački izbori počeli su u nedjelju u 7.00 sati u svim stranačkim organizacijama, ukupno 94 širom BiH.

Izborima je prethodila kampanja kandidata, koji su u 12 gradova širom BiH mogli predstaviti program i odgovarati na pitanja građana.

Kako je najavljeno, Kongres SDP-a planiran je za 3. oktobra, na kojem bi trebao biti usvojen novi statut i novi program te izabran sastav novog Glavnog odbora.