Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svečana sjednica

Nikšić i Duraković dodijelili federalne nagrade za nauku za 2023. godinu

Foto: Hazim Aljović/FENA

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke)

Svečana sjednica Savjeta za nauku na kojoj su proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu, upriličena je danas u povodu obilježavanja Dana nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade su laureatima uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, koaj je kazala da danas slave izuzetna naučna dostignuća u FBiH, simbolično u formi federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada za nauku za 2023. godinu: Enes Karić – Nagrada za životno djelo, Dejan Milošević – Godišnja nagrada za nauku, Alibor Ballian – Godišnja nagrada za nauku, Latan Zvizdić- Godišnja nagrada za nauku, Ermina Zaimović-Uzunović – Godišnja nagrada za nauku, Ramiza Smajić – Godišnja nagrada za nauku, Amir Lemeš – Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, Marija Banožić – Godišnja nagrada za mlade istraživače, Sjiana Demirović – Godišnja nagrada za mlade istraživače i Emina Dervišević – Posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

-Ove nagrade simboliziraju naše kolektivno priznanje i divljenje prema izuzetnim doprinosima naših naučnika u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata u praksi – naglasila je.

Duraković je izrazila duboku zahvalnost svim naučnicima i istraživačima, čiji naporni rad i predanost oblikuju budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas.

-Njihova uloga u obrazovanju i odgajanju mladih stručnjaka je neprocjenjiva. Znam da rade u teškim uslovima, stoga je njihov uspjeh još vrijedniji – kazala je.

Duraković je također naglasila i važnost međunarodne saradnje i promocije nauke na globalnom nivou.

-Naši naučnici, treba i moraju da prisustvuju na međunarodnim skupovima, ne samo da predstavljaju našu zemlju, već i unapređuju globalno znanje. Posebno ističem ulogu mladih naučnika u savremenom društvu. Njihova energija, inovativnost i hrabrost u istraživanju su ključni za rješavanje izazova s kojima se suočavamo danas ali i u budućnosti – istaknula je.

Pozvala je sve na daljnje promišljanje o tome kako nauka može doprinijeti obrazovanju ali kako i mi možemo jačati nauku.

-Moramo razgovarati o zakonu o naučno istraživačkoj djelatnosti u FBiH, ali i o održivoj formi fonda za nauku, bez kojeg uvjerena sam nema i kvalitetnog naučnog rada – naglasila je ministrica Duraković.

Kariću nagrada za životno djelo

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke).

Profesor Karić je u toku svoje dugogodišnje akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatljiv doprinos internacionalizaciji bosanskohercegovačkog razumijevanja življenja islama, kojeg karakteriziraju čvrsta utemeljenost u osnovnim izvorima islama, umjerenost i institucionalno djelovanje.

-Drago mi je da se vodi računa o nauci i naučnim disciplinama. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljene osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarstvu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovina, što više ulaže u mlade kadrove nauke i kulture. Ni nauka ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura – poručio je profesor Karić.

Dobitnica godišnje nagrade za mlade istraživače Marija Banožić istakla je da nagrada za nju ima velik značaj, ali i za instituciju iz koje dolazi, Agronomsko-prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

-Ove nagrade govore više o onima koji ih dodjeljuju nego o onima kojima su dodijeljene, jer govore o tome ko su uzori u društvu – smatra ona.

Mišljenja je da se na ovaj način pokazuje da se cijene znanstvenici.

-Ne postoji zemlja na svijetu koja je uložila u znanost, u inovacije, u tehnologije, u razvoj, a da je pritom gospodarski nazadovala. Naprotiv, sve su napredovale i to je razlog zašto treba ulagati u znanost – zaključila je.

Dan nauke u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti.