Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH Blok

Nikšić i Kojović podnijeli krivične prijave: Slučaj “Asim” nije afera, to je krivično djelo

DSC02943

Na konferenciji za novinare ove dvije stranke koje čine i BH blok, a povodom prijave, Nikšić je kazao da je Asim Sarajlić očito žrtveno janje

Lideri Naše stranke i SDP-a BiH Peđa Kojović i Nermin Nikšić potpisali su danas Prijavu o sumnji na počinjenje krivičnih djela protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Prijavu će predati u Tužilaštvo KS. Na konferenciji za novinare ove dvije stranke koje čine i BH blok, a povodom prijave, Nikšić je kazao da je Asim Sarajlić očito žrtveno janje.

“To je čovjek koji je na sebe prihvatio sav teret odgovornosti iako je svima jasno da se ništa nije moglo dešavati bez rukovodstvo SDA i ljudi iz ove stranke instaliranim u obavještajnim službama BiH”, poručio je Nikšić.

Dodaje da je opet Sarajlić stavio stranku iznad države.

“Samo naivni mogu misliti da je to djelo Sarajlića, a da Bakir Izetbegović i Osman Mehmedović nisu znali za sve. On je na sebe preuzeo odgovornost, kako bi pokrio sve drugo što se dešavalo”, ističe Nikšić.

Lejla Brčić iz Naše stranke kazala je da je afera “Asim” jedna od najvećih korupcijskih afera u BiH u postratnom vremenu”.

“Nije nam to nažalost nepoznato, neki i predsjednici stranaka i nosioci visokih funkcija pokušali su to minimizirati to, što je ne prihvatljivo. Iznenađuje me da se ni nevladine organizacije koje prate organizirani kriminal nisu reagovale. Ovo nije afera ovo je krivično djelo”, dodala je Brčić.

Kako kaže, krivičnu prijavu podnijeli su zbog nepostojanja informacije iz Tužilaštva KS o početku istrage.

Pozvala je i Tužilaštvo i sve nadležne institucije da maksimalno ozbiljno pristupe ovom slučaju.  Igor Stojanović (SDP) kazao je da smo kroz aferu “Asim” postali svjesni zloupotrebe institucija u BiH.

“Kroz aferu Asim dobili smo dokaz kako SDA zloupotrebljava institucije. Opredjeljenje SDP-a je da institucije vrati građanima. Opredijeljeni smo da instituicije izuzmemo od politike i ovo je prilika. BH blok u ovoj situaciji ne želi razgovarati kroz politikanstvo, nego smo odlučili podnijeti krivičnu prijavu”, istakao e Stojanović.