Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traženje rješenja

Nikšić i Lakić stigli u “Zrak”, u toku sastanak s predstavnicima uprave i sindikata

niksic lakic zrak
Foto: Almir Razić/FENA

Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u posjeti su privrednom društvu “Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću.

U toku je sastanak premijera Nikšića i ministra Lakića s predstavncima tog privrednog društva i sindikata.

Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ”Zrak” d.d. Sarajevo.

niksic lakic zrak
Foto: Almir Razić/FENA

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na spomeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom “Zraka“.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Imajući u vidu navedeno, Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje, naveli su ranije iz Federalne vlade.